Internationaal21 okt '22 18:06

President vraagt Meloni als eerste vrouwelijke premier Italië

Auteur: ANP

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft de 45-jarige Giorgia Meloni gevraagd een regering te vormen. Ze wordt zo de eerste vrouwelijke premier van het land.

Sergio Mattarella (links) vraagt Giorgia Meloni om een regering te vormen.
Sergio Mattarella (links) vraagt Giorgia Meloni om een regering te vormen. (EPA)

De conservatieve en nationalistische politica behaalde in september een grote verkiezingsoverwinning met haar voorheen kleine partij Fratelli d'Italia. Die kreeg met 26 procent ook veel meer stemmen dan Meloni's twee bondgenoten in een rechtse politieke alliantie.

Lees ook | Ruzie tekent Italiaanse formatie: 'Regeringscrisis voor het regeren begonnen is'

Meloni wordt nu de premier in een regeringscoalitie met Matteo Salvini (Lega) en Silvio Berlusconi (Fuerza Italia). Fratelli is feitelijk voor het grootste deel afgesplitst van de partij van Berlusconi in 2012. Ze was tot afgelopen maand een kleine partij zonder bestuurservaring van betekenis. Salvini en Berlusconi zullen daarom naar verwachting in de nieuwe regering veel belangrijke posten kunnen krijgen.

De recente uitspraken van Berlusconi over Poetin en de oorlog in Oekraïne zorgen echter voor een gespannen situatie met Giorgia Meloni, de grote winnaar van de verkiezingen. 'Er wordt gesproken over een regeringscrisis nog voordat ze überhaupt al aan het regeren zijn', zei Italië-correspondent Pauline Valkenet eerder vandaag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen