Internationaal22 okt '22 10:29

Congres Chinese Communistische Partij afgesloten

Auteur: ANP

De Chinese leider Xi Jinping heeft zaterdag het twintigste partijcongres van de Chinese Communistische Partij afgesloten. Circa 2300 gedelegeerden spraken een week lang achter gesloten deuren over wie er leiding gaat geven aan de tweede economie in de wereld.

De Chinese president Xi Jinping (rechts).
De Chinese president Xi Jinping (rechts). (ANP / Associated Press)

'Durf te vechten voor de overwinning, werk hard om vooruit te komen', hield de onbetwiste leider van China Xi zijn partijgenoten voor. De 69-jarige president en secretaris-generaal van de partij zal zondag zeer waarschijnlijk worden herkozen als hoogste baas van de partij.

Lees ook | Brussel waakt voor gevaar China: 'Niet onbekommerd samenwerken met autoritaire grootmacht'

De belangrijkste politieke bijeenkomst van China ging afgelopen zaterdag van start. Het was het twintigste partijcongres van de communisten, die het al meer dan zeventig jaar voor het zeggen hebben in China. Op de bijeenkomsten in de hoofdstad Beijing werden de honderden leden van het Centraal Comité van de partij formeel verkozen door gedelegeerden uit het hele land. Dat wordt gezien als een formaliteit en niet als echte vrije verkiezingen.

Machtigste leider sinds Mao

Het Centraal Comité kiest vervolgens de leden van het Politbureau van de partij en het Permanent Comité. In dat laatste orgaan zitten de belangrijkste communistische bestuurders, onder wie Xi zelf. Hij staat bekend als de machtigste leider sinds Mao Zedong, de grondlegger van het communistische China. Zaterdag werd duidelijk dat in ieder geval vier leden van het Permanent Comité niet terugkeren onder wie premier Li Keqiang die wordt genoemd als mogelijk nieuwe voorzitter van het Chinese parlement.

Lees ook | Economische groei China mogelijk een derde kleiner dan cijfers stellen

Het Volkscongres heeft afgelopen week de ideologie en de leidende rol van Xi Jinping verder verankerd in de partijgrondwet. De leider wordt daarin betiteld als 'de kern van het centraal Comité' en zijn theorieën hebben het de partij mogelijk gemaakt de uitdagingen en problemen van het land tegemoet te treden.

Geconfronteerd

De partij en China zien zich geconfronteerd met een complexe situatie en grote uitdagingen die hun gelijken niet kennen in de wereld, stelde het congres vast. Besloten werd defensie verder te versterken en uit te bouwen tot 'strijdkrachten van wereldklasse'. Ook moeten de onafhankelijkheidskrachten in Taiwan beslissend bestreden worden. Het eiland wordt door de Volksrepubliek als afvallige provincie gezien.

Lees ook | China ronselt Westerse gevechtspiloten voor informatie

Kort voor de stemming over de grondwetswijzigingen kwam het voor de camera's tot een opmerkelijk incident. Oud-partijleider Hu Jintao werd ogenschijnlijk tegen zijn wil door zaalwachten van zijn plek naast Xi Jinping op het podium verwijderd. De oud-secretaris-generaal die de huidige leider naar voren had geschoven, geldt niet per se als trouwe ondersteuner van de zittend president.

Hu Jintao geldt als vertegenwoordiger van de jeugdliga binnen de partij die door de huidige machthebber beknot is in haar macht. Ook is de 79-jarige voorstander van leeftijds- en ambtstermijnbegrenzingen, waar Xi Jinping met zijn gooi naar een historische derde ambtstermijn duidelijk niets van wil weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen