Internationaal22 okt '22 14:10

Baas Chinese bank treedt hoogstwaarschijnlijk terug

Auteur: Remy Kock

De baas van de Chinese centrale bank Yi Gang treedt hoogstwaarschijnlijk terug uit zijn functie nadat hij uit een belangrijke commissie van de heersende Communistische Partij is gezet. Een voormalige centrale bankier maakt de meeste kans om hem op te volgen, zo stellen bronnen bij de centrale bank. Dat schrijft Reuters.

Het congres.
Het congres. (EPA)

Het mogelijke vertrek van de 64-jarige Yi zou in het begin van volgend jaar plaats vinden. Geruchten over een pensioen gaan al langer rond, omdat Chinese ministers op 65-jarige leeftijd met pensioen gaan. Bepaalde adviseurs suggereerden echter dat het mandaat van Yi mogelijk verlengd kon worden, zoals het geval was met zijn voorganger Zhou Xiaochuan.

Voor hervormingen

Yi werd vandaag niet genoemd als lid van het nieuwe Centrale Comité van de Communistische Partij, wat mede te maken heeft omdat hij voorstander is van hervormingen. Ook afzwaaiend premier Li Keqiang en econoom Liu He werden geëxcludeerd.

De veranderingen die altijd aan het eind van twee keer per decennium gehouden partijcongres werd voorgesteld, zorgen voor nóg meer macht voor de Chinese president Xi Jinping. Door de herpositionering van bepaalde personen lijkt de positie van de president verder geconsolideerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen