Internationaal23 okt '22 22:27

Boris Johnson trekt zich terug uit race om Brits premierschap

Auteur: Mark van Harreveld

Oud-premier Boris Johnson is geen kandidaat om de onlangs teruggetreden conservatieve leider Liz Truss op te volgen, meldt de BBC. Daardoor is op dit moment Rishi Sunak de enige officiële kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en daarmee ook het Britse premierschap. Eerder al meldde Penny Mordaunt zich als kandidaat, maar zij heeft nog niet de benodigde honderd steunbetuigingen van Conservatieve parlementsleden verzameld.

Komt Boris Johnson terug?
Komt Boris Johnson terug? (ANP / AFP)

De voormalige premier had zich niet formeel kandidaat gesteld, maar hij had zijn aanhangers verteld dat hij zich kandidaat wilde stellen, waarbij hij steun kreeg van zeven ministers uit het kabinet - Jacob Rees-Mogg, James Cleverly, Anne-Marie Trevelyan, Nadhim Zahawi, Alok Sharma, Simon Clarke en Chris-Heaton Harris.

Nadat hij een vakantie in het Caribisch gebied had ingekort, sprak Johnson met rivalen Sunak en Penny Mordaunt in een poging hen over te halen mee te doen met zijn politieke comeback. Johnson heeft echter gezegd dat hij zich niet kandidaat stelt, nadat hij zondagavond slechts ongeveer 60 steunbetuigingen had ontvangen - ruim onder de drempel van 100 leden die nodig is om te mogen stemmen.

De voormalige premier beweerde dat hij wel de vereiste steun had, maar dat hij had besloten zich niet kandidaat te stellen omdat 'dit gewoon niet juist zou zijn' omdat 'je niet effectief kunt regeren als je geen verenigde partij in het Parlement hebt'. Hij zei dat door het mislukken van een overeenkomst met Sunak en Mordaunt, 'ik vrees dat het beste is dat ik mijn kandidatuur niet laat doorgaan en mijn steun toezeg aan degene die slaagt'.

'Ik geloof dat ik veel te bieden heb, maar ik ben bang dat dit gewoon niet het juiste moment is', zei de voormalige premier. In zijn verklaring van zondagavond voegde hij eraan toe dat hij 102 medestanders had. 'Ik geloof dat ik goed gepositioneerd ben om de Conservatieven in 2024 een overwinning te bezorgen - en vanavond kan ik bevestigen dat ik de zeer hoge drempel van 102 nominaties heb gehaald, inclusief een voorsteller en een secondant, en ik zou mijn nominatie morgen kunnen indienen. Er is een zeer goede kans dat ik succesvol zou zijn in de verkiezing bij de Conservatieve partijleden. Maar in de loop van de laatste dagen ben ik helaas tot de conclusie gekomen dat dit gewoon niet het juiste zou zijn.'

Lees ook | Penny Mordaunt eerste kandidaat om premier Truss op te volgen

Rishi Sunak

Sunak, de runner-up van de laatste Conservatieve leiderschapsverkiezingen kondigde vandaag zijn kandidatuur voor het leiderschap aan, en lijkt tevens de beste papieren te hebben om daadwerkelijk een gooi te kunnen doen naar de door hem zo felbegeerde functie. Volgens de Britse kranten is Sunak in staat voldoende aanhangers binnen de partij te verzamelen om zich kandidaat te stellen, waarbij al meer dan 140 parlementsleden die steunbetuigingen hebben uitgesproken, terwijl Mordaunt achterblijft op 25.

Lees ook | Sunak stelt zich officieel kandidaat voor Brits premierschap


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen