Internationaal21 okt '22 16:05

Erdogan staat open voor gesprekken Zweedse toetreding NAVO

Auteur: Remy Kock

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat hij openstaat voor gesprekken met de leider van Zweden om het over een mogelijke toetreding van de Scandinavische staat tot de NAVO te hebben. Dat schrijft Bloomberg.

De Turkse president Erdogan staat open voor gesprekken met Zweden over mogelijke toetreding tot de NAVO.
De Turkse president Erdogan staat open voor gesprekken met Zweden over mogelijke toetreding tot de NAVO. (ANP / AFP)

Erdogan zou zijn staf hebben geïnstrueerd om positief te reageren op een mogelijk verzoek van de Zweedse premier Ulf Kristersson om in gesprek te gaan over een mogelijke toetreding tot de NAVO. 'Als het zover komt, kunnen we de gesprekken in Turkije houden', zei de premier, zo schrijft het Turkse persbureau Anadolu gisteren.

Lees ook | NAVO-landen tekenen officieel voor toetreding Zweden en Finland

Turkije en Hongarije zijn de enige twee NAVO-lidstaten die de verzoeken van Zweden en Finland om toe te treden tot de NAVO niet geratificeerd hebben. De verzoeken, die aangejaagd zijn door de toenemende veiligheidsrisico's in het kader van de Russische inval in Oekraïne, moeten unaniem goedgekeurd worden en dus ook door Turkije.

Contra-terrorisme

Een belangrijke voorwaarde voor Turkije is dat Zweden werk maakt van de uitwisseling van Turkse vluchtelingen, die Turkije ziet als terroristen. Daar vallen ook leden van de terreurgroep PKK (en haar derivaten in Syrië), waarvan Turkije vindt dat Zweden die niet hard genoeg aanpakt.

Lees ook | 'NAVO is springlevend'

'Ze moeten de criminelen oppakken en teruggeven', zei Erdogan. 'Zolang dat niet gebeurt, zal hun verzoek om toe te treden niet worden behandeld.' De Turkse president stelde tevens dat het gesprek met zijn Zweedse equivalent aan zal geven hoe 'oprecht' Zweden is als het gaat om contra-terrorisme.

'Persoonlijke discussie'

De Zweedse premier Kristersson zei - na een gesprek met NAVO-chef Jens Stoltenberg - dat hij een 'persoonlijke discussie' betreffende de toetreding wenst te voeren met Erdogan. 'Ik heb zeer veel respect voor het feit dat ieder NAVO-lid zijn eigen beslissingen maakt wat betreft de ratificaties', stelde hij. 'We hebben duidelijk gemaakt direct naar Ankara af te zullen reizen als de Turkse regering dat wenst.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen