Internationaal22 okt '22 11:59

Boris Johnson terug in Londen voor strijd om premierschap

Auteur: ANP

De Britse oud-premier Boris Johnson is zaterdagochtend teruggekeerd in Londen van een vakantie in de Dominicaanse Republiek en geeft mogelijk meer duidelijkheid of hij zich wederom kandidaat stelt voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en het premierschap. Zijn opvolgster Liz Truss diende donderdag haar ontslag in als premier waardoor er nieuwe leiderschapsverkiezingen moeten worden gehouden.

Boris Johnson is terug in Engeland.
Boris Johnson is terug in Engeland. (Andrew Fosker/Seconds Left/REX)

Tot nog toe heeft zich een kandidaat officieel aangemeld die Truss zou willen opvolgen als partijleider en premier. Het gaat om Penny Mordaunt die zich volgens de BBC gesteund weet door 21 Conservatieve parlementsleden. Andere namen die genoemd worden zijn die van Rishi Sunak, die al de steun zou hebben van honderd Conservatieve parlementariërs. Ook Boris Johnson wordt genoemd. Hij zou volgens tellingen van de BBC 45 supporters achter zich hebben, hoewel medestanders vrijdagavond al spraken van 67 steunbetuigingen.

Sunak

Met honderd nominaties achter zijn naam is Sunak de eerste kandidaat die de drempel voor verkiesbaarheid lijkt te hebben gehaald. De voormalig minister van Financiën wordt automatisch partijleider en premier als zijn tegenstanders - Mordaunt en mogelijk Johnson - er niet in slagen om honderd nominaties van conservatieve parlementsleden te krijgen. Kandidaten hebben tot maandagmiddag de tijd om genoeg steunbetuigingen binnen te halen.

Lees ook | Penny Mordaunt eerste kandidaat om premier Truss op te volgen

Sommige partijprominenten schatten Johnsons kansen niet echt hoog in en lijken weinig enthousiast. Aanhangers van Johnson wijzer er juist op dat hij de Conservatieve Partij enorme electorale overwinningen heeft bezorgd.

Affaires

Voormalig vicepremier Dominic Raab zei zaterdagochtend tegen Sky News dat de oud-premier nog te veel in beslag wordt genomen door de affaires die hem als premier de kop kostte, waaronder een parlementair onderzoek naar partygate, feestjes in zijn ambtswoning ten tijde van de coronalockdowns. Raab heeft er vertrouwen in dat Sunak in de race stapt en hij is volgens hem de beste kandidaat.

Lees ook | Nieuwe Britse premier mogelijk maandag al bekend: 'Johnson loopt voorop'

Oud-partijleider William Hague ziet de comeback van Johnson als het slechtste idee dat hij heeft gehoord in zijn vijftig jaar als partijlid. Hij vreest dat de partij in een "dodelijke neerwaartse spiraal" terechtkomt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen