Internationaal25 okt '22 14:21

Premier Sunak: 'Gekozen om fouten Truss te herstellen'

Auteur: Mark van Harreveld

De kersverse Britse premier Rishi Sunak heeft in zijn maidenspeech beloofd om de economische crisis aan te pakken. Sunak hield een korte speech voor Downing Street 10, na zijn terugkeer uit Buckingham Palace waar koning Charles hem opdracht gaf een nieuwe regering te vormen. Sunak zei gekozen te zijn om de fouten van Liz Truss te 'herstellen'.

De premier prees zijn voorganger Truss en roemde haar niet aflatende 'nobele doelstelling' om de economische groei in het Verenigd Koninkrijk te verbeteren. Hij voegde er wel aan toe: 'Er zijn fouten gemaakt, niet uit kwade wil of slechte bedoelingen - integendeel zelfs - maar toch fouten'.  Hij zei direct te zullen beginnen met het 'corrigeren van de fouten' en dat er moeilijke beslissingen volgen.
De premier prees zijn voorganger Truss en roemde haar niet aflatende 'nobele doelstelling' om de economische groei in het Verenigd Koninkrijk te verbeteren. Hij voegde er wel aan toe: 'Er zijn fouten gemaakt, niet uit kwade wil of slechte bedoelingen - integendeel zelfs - maar toch fouten'. Hij zei direct te zullen beginnen met het 'corrigeren van de fouten' en dat er moeilijke beslissingen volgen. (ANP / AFP / Daniel Leal)

De premier prees zijn voorganger Truss en roemde haar niet aflatende 'nobele doelstelling' om de economische groei in het Verenigd Koninkrijk te verbeteren. Hij voegde er wel aan toe: 'Er zijn fouten gemaakt, niet uit kwade wil of slechte bedoelingen - integendeel zelfs - maar toch fouten'. Hij zei direct te zullen beginnen met het 'corrigeren van de fouten' en dat er moeilijke beslissingen volgen.

Sunak zei dat het land 'wordt geconfronteerd met een diepe economische crisis' terwijl het tegelijkertijd kampt met de nasleep van de coronapandemie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Hij beloofde echter de volgende generatie niet te zullen 'opschepen met schulden die wij zelf niet kunnen betalen'. Sunak zei zich ook te zullen inzetten voor onder meer het klimaat, een beter gezondheidssysteem en controle over de landsgrenzen.

Lees ook | Koning Charles geeft Rishi Sunak opdracht nieuwe regering te vormen

Integriteit

De premier beloofde een regering die focust op 'integriteit, verantwoordelijkheid en professionaliteit'. Volgens analisten een duidelijke vingerwijzing naar Truss' voorganger Boris Johnson die betrokken raakte bij een reeks schandalen die de geschiedenis zijn ingegaan als Partygate. Naar verwachting zal Sunak vanmiddag al bekend maken wie er zitting zal hebben in zijn kabinet. Sky News nam al een voorschot en stelde dat de huidige minister van Financiën Jeremy Hunt mogelijk blijft zitten en noemde dat Penny Mordaunt een kandidaat is voor de post van minister van Buitenlandse Zaken.

Exit mister Brexit

De oerconservatieve minister voor Brexitkansen Jacob Rees-Mogg heeft ontslag genomen. Als nauwe bondgenoot van zowel Boris Johnson als Liz Truss had hij eerder gezegd dat hij niet verwachtte in het kabinet van Rishi Sunak zitting te nemen. Volgens Sky News zal Rees-Mogg de nieuwe premier vanuit de achterban steunen. Minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken Ranil Jayawardena en Chief Whip Wendy Morton zijn ontboden voor een gesprek met Sunak. Morton heeft inmiddels gezegd de regering te verlaten. De Chief Whip is in de regel een trouwe bondgenoot van de premier.

Lees ook | Wie is Rishi Sunak, de derde Britse premier in twee maanden?

Felicitaties stromen binnen

Boris Johnson heeft Sunak gefeliciteerd. De oud-premier vindt dat deze 'historische dag' het uitgelezen moment is voor de hele Conservatieve Partij om zich volledig achter de nieuwe leider te scharen. Op twitter feliciteert de Franse president Emmanuel Macron zijn nieuwe Britse ambtsgenoot, hij zegt op een goede samenwerking te hopen. 'Samen zullen we blijven werken aan de uitdagingen van het moment, zoals de oorlog in Oekraïne en de vele gevolgen voor Europa en de wereld.'

De Amerikaanse president Joe Biden noemde het aantreden van Sunak een 'baanbrekende mijlpaal', omdat hij de eerste Britse premier van kleur is. Ook Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen rekent op een sterke relatie met het Verenigd Koninkrijk onder Sunak, 'met volledig respect voor onze afspraken'. Wat een duidelijke verwijzing is naar de stekelige verhouding van de afgelopen maanden over het Brexitakkoord. Ook de Ierse premier Micheál Martin riep de Britse premier op om snel met die afspraken met de Europese Unie aan de slag te gaan. Martin ziet dit als een 'echte mogelijkheid' om de problemen rond de status van Noord-Ierland op te lossen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen