Internationaal25 okt '22 14:24

'Sunak moet VK van de voorpagina's afkrijgen'

Auteur: Jorn Lucas

Met het aantreden van Rishi Sunak als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk breekt een nieuwe periode aan voor het land waarvan de economie een puinhoop is. Aan de voormalige minister van Financiën onder Boris Johnson de taak om de rust in zijn land terug te brengen. 'Hij moet het VK van de mondiale headlines zien weg te halen', zegt Stefan Koopman, econoom bij de Rabobank en gespecialiseerd in de Britse economie.

Volgens Koopman ontkomt Sunak er niet aan om te gaan bezuinigen of de belastingen te verhogen. 'Hij moet gebruik maken van de wittebroodsweken en snel met een duidelijk plan komen over de overheidsfinanciën.' Sunak is volgens Koopman geen fan van belastingverhogingen, waardoor de verwachting vooral is dat er bezuinigen gaan komen voor de Britten.

Met het aantreden van Rishi Sunak als nieuwe premier van het Verenigd Koningrijk, breekt opnieuw een nieuwe periode aan voor het land dat te maken heeft met een economische puinhoop. Aan de voormalige minister van Financiën onder Boris Johnson de taak om de rust in zijn land terug te brengen.
Met het aantreden van Rishi Sunak als nieuwe premier van het Verenigd Koningrijk, breekt opnieuw een nieuwe periode aan voor het land dat te maken heeft met een economische puinhoop. Aan de voormalige minister van Financiën onder Boris Johnson de taak om de rust in zijn land terug te brengen. (ANP / EPA)

Het kan dan niet anders dat de burger daarmee te maken gaat krijgen, op verschillende fronten. 'Ik denk dat we een zwakkere arbeidsmarkt met oplopende werkloosheid gaan zien. En daarnaast zal de huizenmarkt in de problemen komen. Van miljoenen huishoudens loopt de rentevaste periode af, en die gaan van een rente van 1 á 2 procent naar 5 á 6 procent. En dat scheelt honderden ponden per maand.' Al deze punten zullen de populariteit van Sunak niet goed gaan doen, denkt Koopman.

Lees ook | Koning Charles geeft Rishi Sunak opdracht nieuwe regering te vormen

Voor de komende week en de rest van het jaar verwacht Koopman niet veel politieke chaos meer. 'Het zal wel gaan meevallen, veel mensen denken dat het wel goed is geweest. Maar als de peilingen niet gaan verbeteren en de economie ook niet veel beter wordt, dan zal de druk op Sunak blijven toenemen en zal er ook aan zijn stoelpoten worden gezaagd.'

Lees ook | Wie is Rishi Sunak, de derde Britse premier in twee maanden?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen