Internationaal25 okt '22 19:30

Britse premier Sunak zet bekende namen op sleutelposities

Auteur: ANP

De Britse premier Rishi Sunak maakt steeds meer namen bekend van zijn nieuwe ministersploeg. Hij vormt zijn regering met een aantal bekende namen op sleutelposities.

Zo blijft de populaire minister van Defensie Ben Wallace op zijn plek zitten. Veel partijgenoten hoopten dat hij zich verkiesbaar zou stellen als premier, maar Wallace besloot ex-premier Boris Johnson te steunen.
Zo blijft de populaire minister van Defensie Ben Wallace op zijn plek zitten. Veel partijgenoten hoopten dat hij zich verkiesbaar zou stellen als premier, maar Wallace besloot ex-premier Boris Johnson te steunen. (ANP / Associated Press)

Zo blijft de populaire minister van Defensie Ben Wallace op zijn plek zitten. Veel partijgenoten hoopten dat hij zich verkiesbaar zou stellen als premier, maar Wallace besloot ex-premier Boris Johnson te steunen. Buitenlandminister James Cleverly deed datzelfde, maar schaarde zich achter Sunak nadat Johnson bekendmaakte dat hij niet mee zou doen aan de leiderschapsverkiezing. Cleverly blijft leiding geven aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hunt blijft

Dominic Raab keert terug als minister van Justitie, een functie die hij ook bekleedde onder Johnson. Eerder werd al duidelijk dat Jeremy Hunt de minister van Financiën blijft. Hij doet dat pas anderhalve week, maar draaide daarin wel de omstreden economische plannen van zijn voorganger terug. Dat deed de rust op de markten weer enigszins terugkeren.

Lees ook | Premier Sunak: 'Gekozen om fouten Truss te herstellen'

Suella Braverman wordt weer minister van Binnenlandse Zaken, een positie die ze slechts zes dagen geleden op moest geven omdat ze een vertrouwelijke mail via haar persoonlijke account had verstuurd. Grant Shapps, die haar vorige week mocht opvolgen, moet nu genoegen nemen met Economische Zaken.

Mordaunt niet in kabinet

Penny Mordaunt, Sunaks tegenstander bij de leiderschapsverkiezing die zich op het laatste moment terugtrok, mag haar huidige functies in het kabinet behouden. Ze blijft fractievoorzitter van de regerende Conservatieve Partij in het Lagerhuis en voorzitter van de Privy Council, een adviesorgaan voor de koning. Volgens Britse media had ze gehoopt om minister van Buitenlandse Zaken te worden.

Lees ook | 'Sunak moet VK van de voorpagina's afkrijgen'

Oud-minister van Onderwijs en Financiën Nadhim Zahawi wordt minister zonder portefeuille en is tegelijkertijd de nieuwe voorzitter van de regerende Conservatieve Partij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen