Internationaal24 okt '22 11:12

Bedrijf Trump aangeklaagd voor belastingontduiking, strafproces van start

Auteur: Joëlle Baelde

Zakenimperium The Trump Organization van oud-president Donald Trump kan zomaar eens aan het wankelen worden gebracht. De procureur-generaal van de staat New York heeft het bedrijf aangeklaagd voor belastingontduiking. Vandaag begint het strafproces.

'Er lopen zoveel zaken tegen Trump. Advocaten kosten hem per maand zo'n vier miljoen dollar, schreef de Washington Post deze week. Maar dit is een zaak tegen zijn bedrijf, niet tegen Trump zelf. Hoewel het Trump wel aangaat. The Trump Organization had allerlei aantrekkelijke extra's voor werknemers: dure leaseauto's, appartementen en een privéschool. Maar dat werd allemaal niet opgegeven aan de belasting. Het zou om miljoenen gaan. Dat is waarom het bedrijf nu voor de rechter staat', legt correspondent Jan Postma uit.

Het familiebedrijf van oud-president Donald Trump is aangeklaagd voor belastingontduiking.
Het familiebedrijf van oud-president Donald Trump is aangeklaagd voor belastingontduiking. (ANP / Mike De Sisti / Milwaukee Journal Sentinel / USA Today Network/Sipa USA)

Pineut

Een belangrijke speler in de zaak is oud-CFO Allen Howard Weisselberg. 'Iemand uit Trumps inner circle', weet Postma. 'Hij werkte nog onder Trumps vader. En toen Trump president werd, nam Weisselberg het bedrijf samen met Trumps zoons over. Het is ook de man die de persoonlijke financiën van Trump doet. Wat het spannend maakt is dat Weisselberg een deal heeft gesloten met justitie, hij werkt mee in de zaak tegen het bedrijf. Dat doet hij om zijn eigen hachje te redden. Want hij is zelf veroordeeld en wil proberen om geen jaren de cel in te gaan, maar een paar maanden. Weisselberg moet met informatie gaan komen, anders is hij zelf de pineut.'

Lees ook | Vier maanden cel voor Trump-adviseur Bannon na minachting Congres

Weisselberg hoeft niet tegen Trump persoonlijk te getuigen. ‘Dat heeft hij goed uitonderhandeld. Maar hij mag wel getuigen tegen het bedrijf. En dan gaat het er natuurlijk om: was Trump hier persoonlijk van op de hoogte of heeft hij misschien wel de opdracht gegeven? Als er allemaal aanwijzingen zijn dat Trump hiervan op de hoogte was, dan moet deze man daar toch antwoord op gaan geven. En als hij dan zegt dat Trump het niet wist, of dat hij er niks over kan zeggen, zal de rechter zich afvragen of hij wel mee werkt, of hij genoeg doet en genoeg informatie geeft. Dat wordt dus een spannend stukje in deze zaak', aldus Postma.

Gevolgen

Postma vervolgt: ‘Het bedrijf kan een boete krijgen van 1,6 miljoen dollar. Daar lachen ze natuurlijk om, zo'n boete stelt voor deze mensen niet veel voor. Maar de zaak kan ook gevolgen hebben voor toekomstige vergunningen, dat zou wel pijn kunnen gaan doen.’ Ook is het volgens Postma mogelijk dat banken of zakenpartners op den duur niet meer met het bedrijf in zee willen gaan. ‘Dan kan de financiering wegvallen. Dat is wel iets waar Trump heel gespannen naar kijkt.’

Lees ook | Onderzoekscommissie dagvaardt Trump om Capitoolbestorming


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen