Sunak werd maandag gekozen als leider van de conservatieve regeringspartij en dus automatisch ook als nieuwe premier. Hij is met zijn 42-jarige leeftijd de jongste Britse premier in ruim tweehonderd jaar. Het is voor het eerst dat het land een hindoeïstische premier heeft. Ook is Sunak, die een Indiase achtergrond heeft, de eerste regeringsleider van kleur.

Wat Sunak als eerste voor de kiezen krijgt wanneer hij zijn opwachting op Downingstreet 10 maakt is de instructie hoe te handelen in geval van een nucleair conflict. Daarna volgt een reeks minstens zo onaantrekkelijke dossiers zoals het Schotse onafhankelijkheidsstreven, het Noord-Ierland-protocol, de economie en de armoede. 'Hij wil een degelijk financieel beleid, hij zal de armoede moeten bestrijden, dat is een enorm probleem', zegt De Waard. Volgens de oud-correspondent ontkomt Sunak niet aan een energieplafond en zal hij wel moeten bezuinigen en belastingen verlagen.
Vanuit Schotland zwelt de kritiek aan: de Schotse premier Sturgeon wil algemene verkiezingen, net als alle oppositiepartijen. 'Sunak is dat niet van plan, hij wil dat tot 2025 uitzingen en dan genoeg krediet opbouwen om herkozen te worden. Wat hij wel tegen heeft is dat hij zo rijk is, hij is rijker dan koning Charles, dat krijg je altijd op je bord.'
Lees ook | Wie is Rishi Sunak, de derde Britse premier in twee maanden?
Kabinet
Naar verwachting zal Sunak vandaag zijn kabinet formeren, wie daarin komen te zitten, is vooralsnog onduidelijk. 'Hunt is genoemd, die zal waarschijnlijk blijven als minister van Financiën, Dominique Raab komt mogelijk terug, maar onduidelijk is wie op welke posten komt. Penny Mordaunt is ook genoemd, zij heeft verschillende ministersposten bekleed sinds Cameron.' Volgens De Waard zal Sunak ook met de benoeming van ministers een breed draagvlak proberen te creëren binnen de tot op het bot versplinterde Conservatieve Partij. In zijn speech sprak hij over 'unite or die', hij zal dan ook alle vleugels in zijn kabinet willen hebben - aanhangers van zowel Johnson als van Truss.
Duivels dilemma
Sunak staat voor een duivels dilemma. Hij heeft te maken met armoede en een economie die op apegapen ligt. Maar geen inwoner van het Verenigd Koninkrijk voelt er voor om de broekriem aan te halen. Toch zal Sunak er niet aan ontkomen wil hij het broodnodige vertrouwen van de financiële markten herwinnen. Wat een en ander bemoeilijkt is natuurlijk Brexit. Het Verenigd Koninkrijk exporteert weliswaar 60 procent van haar goederen naar de Europese Unie, maar Sunak is een Brexiteer. 'Hij zal Brexit niet terugdraaien.' '
Lees ook | Rishi Sunak nieuwe premier van het VK