Lees ook | Paul Tang: Kroes persona non grata in Brussel
Lobby op niveau
Zo zouden de huidige Duitse bondskanselier Scholz als burgemeester van Hamburg, de Amerikaanse president Joe Biden net zoals de Franse president Emmanuel Macron zijn ingezet om te lobbyen voor het bedrijf. Ook zouden Uber-kantoren een kill-switch hebben om de toegang tot datasystemen uit te zetten in geval van een inval door politie of belastingdienst. Ook voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes komt uitgebreid voor in die Uber-files. Zij zou tijdens haar functie ook hebben gelobbyd voor Uber, en daarmee niet de wettelijk voorgeschreven afkoelperiode van twee jaar in acht hebben genomen. 'Haar rol wordt nog onderzocht door het Europees antifraudebureau Olaf', zegt Europa-verslaggever Stefan de Vries.

In dienst of toch zzp?
Tijdens het verhoor zal onder meer Mark MacGann verhoord worden, een oud-medewerker van Uber. Ook de huidige Uber-directeur die over het EU-beleid gaat Zuzana Púčiková moet tekst en uitleg geven over de werkwijze van het bedrijf. 'De hoorzitting moet duidelijk maken in hoeverre Uber heeft geprofiteerd van de lobby-praktijken. Maar waar het uiteindelijk allemaal om draait is wat de impact van deze praktijken is geweest op de mensen die voor Uber werken', geeft Stefan de Vries aan.
Lees ook | Fall-out Uber Files blijft neerdwarrelen
'Deze mensen zijn nu zzp'ers, de vraag is of deze mensen niet in een verkapt dienstverband werken. Als dat zo is, zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor niet alleen Uber, maar ook voor andere platformdiensten.' Als deze mensen gezien moeten worden als medewerker, dan moeten zij in dienst worden genomen en dan moeten er werkgeverspremies worden betaald.
Parallel aan dit verhoor lopen onderhandelingen over een nieuw wetsvoorstel waarin dit geregeld moet worden. 'Maar niet alle EU-lidstaten liggen wakker van de dubieuze praktijken van Uber, dus dit verhoor van vandaag moet ook worden gezien als een charme-offensief richting de nationale overheden. Want Púčiková is relatief nieuw en wordt door het taxibedrijf naar voren geschoven als 'het nieuwe Uber'.'
Lees ook | 'Neelie Kroes lobbyde in het geheim voor Uber ondanks verbod'
Protesten
In Brussel wordt vandaag door taxichauffeurs geprotesteerd. Het protest onder aanvoering van het Europees Verbond van Vakverenigingen, een koepelorganisatie van Europese vakbonden, zou niet tegen Uber zijn, maar gaat vooral om betere wetgeving rond de status van de chauffeurs die voor het taxibedrijf werken. Ook de Belgische Transportbond ABVV-BTB doet mee aan het protest, en dat is opvallend omdat de bond vorige week nog een deal met Uber heeft gesloten.