Internationaal25 okt '22 08:40Aangepast op 25 okt '22 10:21

Seoul: Noord-Korea klaar voor kernproef

Auteur: Mark van Harreveld

Noord-Korea is klaar voor een nieuwe kernproef. Met dat verontrustende nieuws komt de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol. Dat melden persbureau Bloomberg en de Japanse krant Kyodo News. Gevreesd wordt dat het regime in de Noord-Aziatische kluizenaarsstaat binnenkort zijn eerste kernproef in vijf jaar doet.

De president voegde bij zijn verklaring in het parlement eraan toe dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het gebruik van kernwapens ter voorkoming van eventuele aanvallen op Noord-Korea heeft verdedigd. De Amerikanen geloven dat de proef 'op elk moment' kan plaatsvinden.
De president voegde bij zijn verklaring in het parlement eraan toe dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het gebruik van kernwapens ter voorkoming van eventuele aanvallen op Noord-Korea heeft verdedigd. De Amerikanen geloven dat de proef 'op elk moment' kan plaatsvinden. (ANP / AFP)

De Zuid-Koreaanse president deed zijn verklaring in het parlement, hij voegde eraan toe dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het gebruik van kernwapens ter voorkoming van eventuele aanvallen op Noord-Korea heeft verdedigd. Net als Zuid-Korea, veroordelen ook Japan en de Verenigde Staten een eventuele test. Volgens de VS kan de proef 'op elk moment' plaatsvinden.

Lees ook | Spanningen Noord-Korea groter: artilleriegranaten bij grens Zuid-Korea beland

Volgens de Japanse krant Kyodo News bekritiseerde Yoon in zijn toespraak de recente proeven met ballistische raketten die Pyongyang in strijd met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad in een 'ongekend tempo' heeft uitgevoerd. Sinds het begin van het jaar heeft Noord-Korea 27 raketproeven uitgevoerd.

Yoon noemde de lanceringen door Noord-Korea een 'frontale aanval' op de internationale gemeenschap en beloofde dat Zuid-Korea en de Verenigde Staten hun samenwerking zullen opvoeren om de dreiging van de nucleaire en raketontwikkelingsprogramma's van Noord-Korea tegen te gaan. 'De regering zal haar afschrikking met overweldigende capaciteiten verbeteren door de gezamenlijke defensieve houding van Zuid-Korea en de VS en door samenwerking op veiligheidsgebied tussen Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan', zei hij.

Toenemende spanning

De spanningen op het Koreaanse schiereiland blijven onverminderd hoog: De spanningen tussen beide Korea's namen de afgelopen maanden sterk toe door de toegenomen militaire activiteit in beide landen. Noord-Korea testte herhaaldelijk ballistische raketten, ook vlogen Noord-Koreaanse straaljagers nabij de grens met Zuid-Korea. Maandag nog losten beide landen waarschuwingsschoten over en weer langs een betwiste westelijke zeegrens in de Gele Zee.

Seoel en Washington zijn maandag begonnen met een vierdaagse gezamenlijke zeeoefening in de Gele Zee, waarbij naast het Amerikaanse leger ook het leger, de luchtmacht en de kustwacht van Zuid-Korea betrokken zijn.

Lees ook | Raketlanceringen Noord-Korea zijn tactische nucleaire oefening


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen