Internationaal25 okt '22 09:15

'Olaf Scholz wil Oekraïne Europa in trekken'

Auteur: Mark van Harreveld

De ontwikkeling van een zogenaamd Marshallplan voor Oekraïne staat in de steigers. Vandaag zijn afgevaardigden van de G7 en G20 aanwezig in Berlijn, om onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz plannen te maken voor die wederopbouw. 'Volgens critici is dit een manier om Oekraïne versneld Europa in te trekken', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille vanuit Berlijn.

Scholz pleitte in juni al voor een Marshallplan. De plannenmakers zijn wel duidelijk: zolang Rusland een neo-imperiale staat blijft, heeft Oekraïne een veiligheidsprobleem. Vandaag wordt ook gesproken welke veiligheidsgaranties vanuit de EU, G7 en G20 er voor Oekraïne komen. Gisteren werd een Duits-Oekraïens Economisch Forum gehouden waarop het Duitse bedrijfsleven zich ook kon uitspreken.
Scholz pleitte in juni al voor een Marshallplan. De plannenmakers zijn wel duidelijk: zolang Rusland een neo-imperiale staat blijft, heeft Oekraïne een veiligheidsprobleem. Vandaag wordt ook gesproken welke veiligheidsgaranties vanuit de EU, G7 en G20 er voor Oekraïne komen. Gisteren werd een Duits-Oekraïens Economisch Forum gehouden waarop het Duitse bedrijfsleven zich ook kon uitspreken. (ANP / EPA / Christiaan Maquardt)

Olaf Scholz heeft volgens Marseille duidelijk het initiatief naar zich toegetrokken. 'Het is nog geen Europees plan, maar Scholz wil wel op een Europees plan laten lijken. Dit is duidelijk een poging van Scholz om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Er zit duidelijk een strategische agenda achter om Oekraïne bij de EU te betrekken.'

Lees ook | Duitsland beschermt vitale infrastructuur tegen sabotage

Marshall-plan

Los daarvan: er ligt natuurlijk ook gewoon een Oekraïens verzoek om lid te worden van de EU. Marseille noemt de huidige inspanningen dan ook het 'politiek-economische voorwerk'. 'Scholz heeft zich daar niet in het openbaar over uitgelaten, maar dat speelt op de achtergrond wel mee.' Scholz pleitte in juni al voor een Marshallplan. De plannenmakers zijn wel duidelijk: zolang Rusland een neo-imperiale staat blijft, heeft Oekraïne een veiligheidsprobleem. Vandaag wordt ook gesproken welke veiligheidsgaranties vanuit de EU, G7 en G20 er voor Oekraïne komen. Gisteren werd een Duits-Oekraïens Economisch Forum gehouden waarop het Duitse bedrijfsleven zich ook kon uitspreken.

Lees ook | Duitsland zoekt steun voor Europees luchtverdedigingssysteem

350 miljard euro

EU-landen lijken het idee te hebben dat naarmate er langer wordt gewacht, dat het herstel nog duurder wordt. Het basisplanningskader moet dan ook zo spoedig mogelijk tot stand komen en financiering, lastenverdeling, bestuur en institutionele verankering, verantwoordingsplicht en anticorruptieregels omvatten. Een blauwdruk hiervoor is onlangs gepresenteerd door het German Marshall Fund. De directe schade aan de Oekraïense infrastructuur bedraagt naar schatting 155 miljard euro, de totale kosten van de wederopbouw bedragen volgens een schatting van de Wereldbank 350 miljard euro.

Volg de jongste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen