Internationaal25 okt '22 14:08

'Compenseren klimaatschade arme landen is heel bijzonder'

Auteur: Mark van Harreveld

De opwarming van de aarde is vooral de schuld van het Westen, en daarom moeten arme landen gecompenseerd worden voor de schade als gevolg van klimaatverandering. Energieminister Rob Jetten heeft aangegeven dat de EU die compensatie moet bieden. 'Het is heel bijzonder, er wordt al heel lang over gepraat, en voor het eerst laat Europa toe dat dit een onderwerp op de agenda wordt', zegt verslaggever Energie en Klimaat Mark Beekhuis.

De opwarming van de aarde is vooral de schuld van het Westen, en daarom moeten arme landen gecompenseerd worden voor de schade als gevolg van klimaatverandering. Energieminister Rob Jetten heeft aangegeven dat de EU die compensatie moet bieden.
De opwarming van de aarde is vooral de schuld van het Westen, en daarom moeten arme landen gecompenseerd worden voor de schade als gevolg van klimaatverandering. Energieminister Rob Jetten heeft aangegeven dat de EU die compensatie moet bieden. (ANP / EPA / Rehan Khan)

Naast het vergoeden van de schade aan arme landen, heeft de EU ook besloten dat de doelen van Parijse eerder gehaald moeten worden. Deze voornemens van de EU komen in de aanloop naar de klimaattop COP27 in Egypte, half november. 'Het is echt een issue', zegt Beekhuis. 'Het is heel bijzonder. Er wordt al heel lang over gepraat, en voor het eerst laat Europa toe dat dit een onderwerp op de agenda wordt. De EU en de VS hebben tot nu toe altijd heel effectief geprobeerd hier niet over te praten.'

Lees ook | Jetten: EU wil praten over compensatie klimaatschade arme landen

'Vorig jaar in Glasgow hebben we opgeteld wat ons beleid bij elkaar zou bereiken, en toen bleek dat we boven de 2 graden zouden uitkomen. Er was afgesproken dat alle deelnemende landen nieuwe plannen zouden indienen. Europa heeft dat zo'n beetje gedaan, maar de meeste landen niet. Ik zie nog niet dat alle landen in beweging zijn gekomen.'

Lees ook | Scheepvaart moet roer omgooien richting hernieuwbare energie

Nieuw verhaal

Beekhuis denkt dat dat mogelijk het nieuwe verhaal gaat worden: we kunnen klimaatverandering niet stoppen, maar we kunnen getroffen landen wel tegemoet komen in de kosten. 'Dat is echt wel een verandering, dat ligt serieus op tafel.' Maar hoe reëel is dit scenario? Grootmachten en grootvervuilers India en China hebben zich niet achter het idee geschaard, en hullen zich vooralsnog in stilzwijgen. Een ander opmerkelijke gebeurtenis noemt Beekhuis de brief die een coalitie van grote banken en investeerders heeft geschreven aan de 1000 grootste vervuilende bedrijven ter wereld. In die brief eisen de geldschieters een wetenschappelijke onderbouwing van de vergroeningsplannen van die bedrijven.

Lees ook | Deltares: Zeespiegel stijgt mogelijk harder dan gedacht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen