Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt. Volg het liveblog van vrijdag 28 oktober voor de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne

Poetin: Hoogtepunt tegenslagen sancties achter de rug
18:56 | De Russische president Vladimir Poetin meent dat het 'hoogtepunt' van de economische tegenslagen achter de rug is. Daarbij verwijst hij naar de impact van de westerse sancties op Rusland, nadat het land een oorlog startte met Oekraïne.
In zijn speech in Moskou stelde Poetin dat de 'westerse pogingen om de Russische economie in te laten storten hebben gefaald'. 'De Russische economie heeft zich aangepast aan de nieuwe economische realiteit', zei de Russische president. Ook zei Poetin dat er geen noodzaak is om bedrijven en bezittingen te nationaliseren, vanwege de sancties.
Rusland laat ook ex-gedetineerden toe in strijdkrachten
18:03 | Het Russische parlement heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt ex-gedetineerden in het leger te mobiliseren en andere maatregelen te nemen om de troepen in Oekraïne te ondersteunen. Ook werd een wet aangenomen die de status versterkt van vrijwilligers die het Russische leger steunen in tijden van oorlog of terrorismebestrijding. 'Qua status zullen vrijwilligers gelijk zijn aan onze militairen', zei Doemavoorzitter Vijatsjeslav Volodin.
In september kondigde president Vladimir Poetin de mobilisatie aan van honderdduizenden reservisten om de militaire campagne in Oekraïne te versterken. Dat decreet verbood echter de rekrutering van dergelijke ex-gevangenen. Dankzij de nieuwe wet kunnen oud-gedetineerden worden gemobiliseerd in de Russische strijdkrachten, ook als ze ernstige misdrijven hebben gepleegd. Uitzonderingen zijn mensen die zijn veroordeeld voor aanranding van een minderjarige, terroristische daden, handel in radioactief materiaal of misdaden tegen de overheid, waaronder verraad en spionage.
Beide wetten moeten nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer en de Federatieraad, voordat president Vladimir Poetin ze kan ondertekenen.
Russen gaan telefoons inwoners Zaporizja checken op propaganda
16:53 | Het militaire bestuur in de door Rusland bezette regio Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne, is van plan om 'willekeurig' de telefoons van de bewoners te controleren op 'propaganda'. Dat kondigt het hoofd van de bezettingsautoriteiten, Vladimir Rogov, aan op Telegram. Volgens Rogov is een dergelijke vorm van 'militaire censuur' geoorloofd onder het in de regio geldende oorlogsrecht.
Wie op de telefoon 'pro-Oekraïense propagandakanalen' blijkt te volgen, krijgt eerst een waarschuwing, schrijft Rogov op Telegram. Een volgende overtreding wordt echter bestraft. 'Er zijn strafrechtelijke gevolgen voorzien voor kwaadwillige schendingen van de Wet voor buitenlandse agenten.' Daarmee verwijst Rogov naar in juni aangescherpte wetgeving waarmee organisaties en personen kunnen worden aangepakt die onder invloed van het buitenland staan.
Oekraïne versterkt troepen
11:50 | Oekraïne heeft uit angst voor een mogelijk nieuwe Russische aanval vanuit Belarus de troepen versterkt bij de grens in de noordelijke regio. 'Op dit moment is het oprichten van een aanvalsmacht in Belarus niet waarneembaar. Maar er zijn en zullen bedreigingen zijn. We reageren en hebben onze troepen al in noordelijke richting uitgebreid', zegt een woordvoerder van het leger.
Belarus is een belangrijke bondgenoot van Rusland in het conflict. Het land heeft Russische troepen al toegestaan zijn grondgebied te gebruiken als springplank voor aanvallen op buurland Oekraïne, maar het leger van Belarus heeft zich van de Russische aanval afzijdig gehouden.
Bijna twee weken geleden maakte Belarus bekend dat er ongeveer 9000 Russische militairen naar het land komen om deel te nemen aan een nieuwe grensbewakingseenheid die het met Rusland opzet. Het zou volgens de Belarussen gaan om een defensieve eenheid, maar de EU heeft al eerder gezegd deze militaire samenwerking tussen beide landen te beschouwen als een "verdere escalatie" van het conflict.
Duitse vraagtekens bij Russische claim over Nord Stream-schade
11:30 | De Duitse regering zet vraagtekens bij de Russische beweringen dat een deel van de beschadigde Nord Stream-pijpleidingen nog in staat is om gas te vervoeren. Vorige maand raakten de pijpen beschadigd door nog onverklaarbare sabotage.
Volgens de Russische staatsenergiegigant Gazprom zou een van de vier pijpen waaruit Nord Stream 1 en 2 bestaan nog steeds intact zijn. Teams uit Duitsland, Zweden en Denemarken onderzoeken het de schade aan de pijpleidingen.
Estland wil dat VK meer investeert in defensie
10:45 | Estland heeft de nieuwe premier van het VK, Rishi Sunak, opgeroepen zich in te zetten voor het verhogen van de defensie-uitgaven tijdens de oorlog in Oekraïne. Sunak is de belofte van zijn voorganger Liz Truss om de defensie-uitgaven tegen 2030 te verhogen van 2% naar 3% van het BBP niet nagekomen, nadat hij dergelijke doelen eerder als 'willekeurig' had beschreven. Op de vraag in een BBC-interview of NAVO-landen zouden moeten streven om 3% van het BBP aan defensie uit te geven, zei de Estse minister van Buitenlandse Zaken Urmas Reinsalu: 'Absoluut.'
Hij zei ook dat de Russische invasie van Oekraïne een 'gamechanger was, en voegde eraan toe: Autocraten investeren in wapens. Ze geloven in (de) kracht van wapens. Om onze waarden – de op regels gebaseerde orde – te verdedigen, moeten we ook in de wapens investeren.
Zware strijd verwacht in Cherson
10:15 | De Oekraïense stad Cherson maakt zich op voor een nieuw offensief. Zowel van Oekraïense als van Russische kant. En dat kan een heel bloedige strijd worden, denkt defensie-expert Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'De betere Russische troepen zijn gestationeerd aan de oostkant van rivier de Dnjepr, ook zijn er een veel mobilisanten aan de westkant van de rivier, rond de stad Cherson en in de stad zelf, gelegerd', zegt de defensie-expert.
Lees ook | Cherson maakt zich op voor een nieuw offensief
'Kiev in de nacht aangevallen door Russen
09:50 | De Russen hebben in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een aanval uitgevoerd in de regio van de Oekraïense hoofdstad Kiev. De gouverneur van Kiev meldt niet om welke locatie het gaat, maar zegt dat hulpverleners aanwezig zijn. Het Russische leger zou in de nacht ook de zuidelijke stad Zaporizja en de omgeving onder vuur hebben genomen, waardoor brand is ontstaan.
De door Russen aangestelde gouverneur van de Krim, in het zuiden van Oekraïne, meldt op zijn beurt dat een elektriciteitscentrale op het door de Russen bezette schiereiland is aangevallen. Dat zou zijn gebeurd door middel van een droneaanval. Volgens de gouverneur zijn er geen gewonden gevallen. Ook stelt hij dat de schade aan de centrale beperkt is en dat er geen stroomuitval is.
Oekraïne zou volgens hem achter de aanval zitten, maar dat land heeft er nog niets over gemeld. Op de Krim, dat Rusland in 2014 annexeerde, zijn vaker aanvallen uitgevoerd sinds de Russische invasie in Oekraïne. Die worden doorgaans toegeschreven aan het Oekraïense leger, zoals de explosie op de Krimbrug eerder deze maand.
Oekraïne meldde donderdagochtend dat Rusland in de afgelopen 24 uur tientallen raketaanvallen heeft uitgevoerd tegen Oekraïne. Ook zijn er droneaanvallen gemeld. President Volodimir Zelenski zei woensdag dat de Russen in totaal ongeveer 400 kamikazedrones van Iraanse makelij tegen de Oekraïense bevolking hebben ingezet tijdens de oorlog.
Russische wanbetalers kosten Nederland miljoenen
06:30 | De Nederlandse overheid staat op dit moment nog voor 35 miljoen euro garant in de export naar Rusland. Dat laat verzekeraar Atradius Dutch State Business weten aan BNR. Mogelijk is de staat dit geld kwijt: wanbetalingen kunnen momenteel niet altijd worden teruggevorderd vanwege de sancties.
Lees ook | Russische wanbetalers kunnen Nederland tot 35 miljoen kosten
Gevechten in Donbas-regio
06:00 | Oekraïense troepen houden stand tegen herhaalde aanvallen in de buurt van de twee oostelijke steden Avdiivka en Bakhmut in de Donbas-regio. De Oekraïense president Zelenski noemt de Russische tactiek 'waanzinnig'.
Tegelijkertijd merkt het Oekraïense leger dat het tegenoffensief in de regio Cherson moeilijker gaat. Het natte weer en de aard van het terrein zouden hier vooral oorzaak van zijn.
Italië: alleen militaire hulp helpt
05:30 | De enige manier om een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne mogelijk te maken, is Kiev te helpen zich militair te verdedigen. Dat heeft de Italiaanse premier Giorgia Meloni woensdag gezegd. 'Vrede kan worden bereikt door Oekraïne te steunen... het is de enige kans die we hebben voor de twee partijen om te onderhandelen', zei Meloni tegen de Senaat voorafgaand aan een vertrouwensstemming over haar nieuw benoemde rechtse regering.
Meloni heeft herhaaldelijk steun toegezegd aan Kiev, terwijl haar coalitiegenoten Silvio Berlusconi en Matteo Salvini veel ambivalenter zijn over de kwestie vanwege hun historische banden met de Russische president Vladimir Poetin.
VN chef optimistisch
05:00 | De noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, Martin Griffiths is 'relatief optimistisch' over verlenging van de graandeall tussen Oekraïne en Rusland.
Griffiths reisde eerder deze maand met hoge VN-handelsfunctionaris Rebeca Grynspan naar Moskou voor besprekingen met Russische functionarissen over de deal, die ook tot doel heeft de export van Russisch graan en kunstmest naar de wereldmarkten te vergemakkelijken.