Internationaal27 okt '22 10:11

Cherson maakt zich op voor een nieuw offensief

Auteurs: Lisa van der Velde en ANP

De Oekraïense stad Cherson maakt zich op voor een nieuw offensief. Zowel van Oekraïense als van Russische kant. En dat kan een heel bloedige strijd worden, denkt defensie-expert Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

'De betere Russische troepen zijn gestationeerd aan de oostkant van rivier de Dnjepr, ook zijn er een veel mobilisanten aan de westkant van de rivier, rond de stad Cherson en in de stad zelf, gelegerd', zegt de defensie-expert. 'Die troepen zijn zich ook aan het ingraven.' Bolder verwacht dat de strijd om Cherson een hele grote gaat worden, met aan de ene kant ingegraven Russen en aan de andere kant het offensief van de Oekraïners.

Lees ook | 'Strijd om Cherson gaat aan beide kanten veel slachtoffers eisen'

'Dat betekent dat Oekraïne meer mensen in de aanval nodig heeft. Berekeningen zeggen dat het drie staat tot één is als het gaat om aanvallen versus verdedigen.' Hij legt uit dat de Russen in staat zijn om zich rustig terug te trekken om zo de Oekraïners langzaam de stad in te laten komen en ze vervolgens in de val te lokken. 'Dat kan enorm bloederig worden. En als de Oekraïners te veel terrein winnen kan dat de Russische president Vladimir Poetin irriteren, want Cherson hoort volgens hem bij Rusland. Hij kan dat niet kwijtraken.' Volgens Bolder zou Poetin er dan voor kunnen kiezen de stad volledig te vernietigen. 'Dat zal nog meer slachtoffers opleveren.'

'Evacuatie'

Vorige week riep de pro-Russische bestuurder Vladimir Saldo burgers op om Cherson en het omliggende gebied te verlaten vanwege de opmars van het Oekraïense leger. De door Rusland geïnstalleerde autoriteiten in de Oekraïense regio Cherson zeggen dat de 'evacuatie' van de burgers goed verloopt. In een week tijd zouden meer dan 70.000 mensen zijn weggehaald. 'Binnen de inlichtingenwereld zijn er allerlei tegenstrijdige berichten over de hoeveelheid mensen die daadwerkelijk zijn geëvacueerd, of eigenlijk gedeporteerd, door de Russische bezetter naar de zuidoever of de oostoever van rivier de Dnjepr.' Het laatste dat hij heeft gelezen is dat pro-Russische burgers en collaborateur verplaatst zijn, maar dat veel Oekraïners achtergebleven zijn.

Lees ook | Amerikaanse politiek steeds meer verdeeld over steun aan Oekraïne

De Oekraïense stad Cherson maakt zich op voor een nieuw offensief, zowel van Oekraïense als van Russische kant. En dat kan een heel bloedige strijd worden.
De Oekraïense stad Cherson maakt zich op voor een nieuw offensief, zowel van Oekraïense als van Russische kant. En dat kan een heel bloedige strijd worden. (ANP / AFP)

De Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe waarschuwde afgelopen weekend in telefoongesprekken met zijn ambtsgenoten uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije dat Oekraïne een 'vieze bom' zou willen inzetten. 'Dat verhoogd natuurlijk wel de spanning op het Westen om te zien hoe zij daarop reageren. Dan gaat de vraag spelen: moeten wij Oekraïne blijven steunen of niet?' Volgens Bolder is dat de tactiek van Sjoigoe: 'Het Westen uit elkaar spelen en zorgen dat de wapenleveranties naar Oekraïne stoppen.' Hij ziet dat de hele informatieruimte geclaimd wordt door beide partijen, waardoor het vanaf een afstand lastig te zeggen is wat er precies speelt.

Nucleaire oefeningen

Poetin heeft nucleaire oefeningen aangekondigd en die oefeningen zijn ook al gehouden. 'Biden roept al lang tegen Poetin dat hij dat niet moet doen. Het kan zijn dat Poetin hier nu voor kiest omdat er echt iets gaande is. Het valt samen met de beschuldiging dat Oekraïne een 'vuile bom' zou hebben.' Dat is volgens de defensie-expert iets om je zorgen over te maken. Toch denkt hij niet dat de NAVO of de VS nucleair zouden reageren. 'De NAVO zou sterker moeten zijn dan de Russsiche troepen die zich nu nog op Oekraïens grondgebied bevinden. Zij zouden zo weggevaagd worden.'

Documenten

In een stad die ongeveer twee maanden geleden door Oekraïne herovert is, is Balakliia. Daar zijn opvallende Russische militaire documenten buitgemaakt van een oude Russische commandopost. 'Op zo'n hoofdkwartier worden operaties gepland op redelijk hoog niveau.' Het is volgens Bodler opvallend dat daar bij vertrek zoveel documenten zijn achtergelaten. 'Het eerste dat je normaal gesproken doet als je vertrekt, is het verbranden van alle informatie. Dat dit niet is gebeurd betekent dat zij overhaast vertrokken zijn.'

Uit de papieren, die Reuters heeft doorgelezen, blijkt dat de moraal van het Russische leger slecht is. Dat geldt ook voor de logistiek en bevelvoering. 'De Russische bevelvoerders lijken geen oog te hebben voor de noden van hun soldaten. Daardoor daalt de motivatie. Daarnaast bleken er ook nog eens verschillen te zijn in betaling tussen echte regulieren Russische soldaten en soldaten die in de regio Loehansk geworven zijn. Zij kregen ongeveer de helft minder betaald.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen