
Ruim 200 Oekraïense culturele bezienswaardigheden beschadigd
18:47 | Door de oorlog in Oekraïne zijn meer dan tweehonderd culturele bezienswaardigheden in het land beschadigd of zelfs volledig verwoest. VN-organisatie UNESCO heeft dit vastgesteld met behulp van satellietbeelden.
De zeven bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, hebben vooralsnog geen schade opgelopen sinds de het uitbreken van de oorlog eind februari. Onder de 207 getroffen bezienswaardigheden zijn onder meer 88 religieuze locaties, 15 musea en 18 monumenten.
UNESCO praat met de Oekraïense regering over het mogelijk verwijderen van cultureel erfgoed uit het land, om het gedurende de oorlog elders te beschermen. Volgens de organisatie gaat het om een 'moeilijk besluit' en moeten de collecties eerst naar veiligere delen van Oekraïne worden gebracht.
Ford neemt volledig afscheid van activiteiten in Rusland
18:28 | Ford Motor vertrekt volledig uit Rusland. Het Amerikaanse autoconcern heeft een deal gesloten over de verkoop van zijn aandelen in een gezamenlijk bedrijf met de Russische autofabrikant Sollers. Ford staakte al zijn activiteiten in het land al in maart als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne.
Ford maakte niet bekend hoeveel geld het ontvangt voor zijn belang van 49 procent in de joint venture met Sollers. Eerder dit jaar schreef het bedrijf 122 miljoen dollar af op zijn Russische activiteiten. Daar komt geen nieuwe afboeking bij. Ford houdt vijf jaar lang een optie om de verkochte aandelen terug te kopen.
In 2021 verkocht Ford zo'n 20.000 auto's in Rusland, schatten analisten in. De autofabrikant schaalde in de jaren voorafgaand aan de Russische aanval op Oekraïne zijn activiteiten in Rusland al flink af. In 2019 sloot Ford drie Russische fabrieken als onderdeel van een grotere reorganisatie in Europa.
Mercedes-Benz maakte woensdag ook bekend Rusland te verlaten. Het Duitse bedrijf verkoopt aandelen in zijn dochterbedrijven in het land. De financiële gevolgen blijven volgens Mercedes-Benz klein.
NAVO-chef naar Turkije om weg naar lidmaatschap Zweden te effenen
18:12 | NAVO-chef Jens Stoltenberg reist binnenkort naar Turkije om de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap te versoepelen en bespoedigen. Turkije heeft nog altijd niet definitief ingestemd met het NAVO-lidmaatschap voor Zweden en Finland.
Zweden zet zich zelf erg in om de bedenkingen van Turkije weg te nemen, zegt Stoltenberg. De nieuwe Zweedse premier zou een dezer dagen ook op bezoek gaan in Ankara. De inspanningen voor het 'zo snel mogelijk' verwelkomen van Zweden en Finland 'worden natuurlijk ook door mij gesteund', verzekert de secretaris-generaal van de westerse militaire alliantie.
Zweden en Finland vroegen na de Russische inval in Oekraïne het NAVO-lidmaatschap aan, na decennia waarin ze juist uitdrukkelijk buiten militaire blokken bleven. Maar Turkije maakte bezwaar en ging pas overstag toen Zweden onder meer beloofde zijn wapenembargo tegen Turkije in te trekken en nauwer samen te werken bij de opsporing en uitlevering van Koerdische militanten.
Het aantreden van een nieuwe rechtse regering in Zweden kan het weleens gemakkelijker maken er met Turkije uit te komen, zeggen NAVO-diplomaten. Die heeft onder meer minder op met de Koerden dan de linkse partijen.
Over het uitblijven van het Hongaarse fiat voor Zweden en Finland maakt de NAVO zich minder zorgen, zeggen bronnen bij de alliantie. Hongarije 'heeft duidelijk gemaakt' dat het Hongaarse parlement komende maand aan de slag gaat met de goedkeuring, zegt Stoltenberg. De andere 28 NAVO-leden hebben die al afgerond.
De impact van een strenge winter op de oorlog in Oekraïne
18:07 | Het Russische en Oekraïense leger maken zich op voor een zeer strenge winter. De impact van de vorst en soms extreme kou zal grote gevolgen hebben op de logistiek, wapens, soldaten en transport. 'Een strenge winterperiode betekent een belemmering voor beide legers. De vraag is wie er het meeste last van heeft', zegt Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
'Als je kijkt naar de situatie waar het Russische leger zich in bevindt, met de fundamentele problemen op het gebied van slechte logistieke lijnen, lage moreel en slechte coördinatie, dan zullen die problemen tijdens de winter alleen nog maar grotere invloed hebben op de gevechtskracht', vervolgt Wijninga. 'Dan gaat de logistieke aanvoer nog meer gehinderd worden.'
'Strijd om Cherson gaat aan beide kanten veel slachtoffers eisen'
16:28 | Het lang verwachte offensief van de stad Cherson zit er nu echt aan te komen. De Russen lijken zich namelijk niet terug te trekken. Ze zouden hun posities zelfs verstevigen en zich ingraven om een Oekraïense aanval te kunnen afslaan.
'Het leek er lang op dat de betere Russische troepen weggehaald werden uit de provincie Cherson, en dat er verse troepen ingebracht werden die de Oekraïners bezig moesten houden', zegt Patrick Bolder, defensie-expert van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'Als het dan eenmaal zover was, zouden de Russen met massaal vuur Cherson kunnen vernietigen. Maar nu lijkt het erop dat Cherson toch een belangrijk strategisch doel is voor de Russen en dat Rusland er veel aan is gelegen het gebied te behouden wat ze nog in handen hebben.
Oekraïne: Tot nu toe 1000 lichamen opgegraven in Charkiv, ook kinderen
15:50 | In de onlangs bevrijde gebieden in de provincie Charkiv zijn ongeveer 1.000 lichamen - waaronder burgers en kinderen - opgegraven. Dat melden Oekraïense media. Hiertoe behoren ook de 447 lichamen die zijn gevonden op de massagraven in Izjoem.
Pro-Russisch bestuur: ruim 70.000 burgers uit Cherson weggehaald
15:50 | De door Rusland geïnstalleerde autoriteiten in de Oekraïense regio Cherson claimen dat de 'evacuatie' van burgers voorspoedig verloopt. In een week tijd zouden meer dan 70.000 mensen zijn weggehaald naar de andere kant van de rivier Dnjepr, meer dan vorige week het doel was.
De pro-Russische bestuurder Vladimir Saldo riep afgelopen week burgers op om de bezette stad Cherson en het omliggende gebied te verlaten vanwege de opmars van het Oekraïense leger. De Oekraïners zouden de stad gaan beschieten en er zou overstromingsgevaar in het gebied zijn als een waterkrachtcentrale daarbij eventueel beschadigd raakt.
Volgens Oekraïne is hier niets van waar en voert Rusland een "propagandashow" op. De burgers zouden gedwongen worden te vertrekken. Rusland zou zelf een dam in de rivier willen opblazen om de opmars van de Oekraïense troepen te stoppen met een ondergelopen landschap.
Tijdens het tegenoffensief in het zuidelijke Cherson heeft het Oekraïense leger de laatste weken veel gebied heroverd op de Russen. Toch gaat het volgens de minister van Defensie Oleksii Reznikov moeizamer dan in het noorden, vanwege het slechte weer en het landschap. De Russen zouden de vele waterwegen in het landbouwgebied als loopgraven gebruiken.
Cherson was een van de eerste steden die na de invasie onder Russische controle kwam. Een herovering zou een belangrijke slag zijn voor Oekraïne. De laatste weken is de stad al afgesneden van een groot deel van de Russische bevoorrading. Het Russische leger zegt de stad te blijven verdedigen en regelmatig Oekraïense aanvallen af te slaan.
Rusland oefent met ballistische raketten
15:30 | Rusland heeft vandaag een test gehouden met de lancering van een intercontinentale ballistische Yars-raket die vanaf de noordelijke lanceerbasis Plesetsk afgevuurd werd. Dit melden Reuters en Sky News. Ook werd vanaf een Russische kernonderzeeër in de Barentszzee een Sineva ICBM gelanceerd. De oefening was al enige tijd gepland en de VS waren van tevoren op de hoogte gesteld.
Kremlin sluit gevangenenruil met Amerikaanse Griner niet uit
14:10 | Rusland sluit niet uit dat de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner betrokken wordt bij een gevangenenruil met de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het Kremlin benadrukt dat de onderhandelingen daarvoor achter gesloten deuren zouden moeten plaatsvinden.
Het Kremlin wilde dan ook niet reageren op de uitspraak van de rechter van dinsdag. In beroep hield de Russische rechter de celstraf van negen jaar voor Griner in stand. Ze is veroordeeld voor het bezitten en smokkelen van drugs, omdat ze cannabisolie bij zich had op het vliegveld van Moskou.
Nu het beroep is afgewezen, zeiden haar advocaten dinsdag dat hun hoop gevestigd is op een uitruil van gevangen tussen Rusland en de VS. Het Witte Huis liet weten er alles aan te doen om haar weer naar huis te krijgen.
Rusland bezorgd over 'vuile bom'
12:15 | De Russische minister van Defensie Sergei Sjojgoe heeft een telefoongesprek gevoerd met zijn Indiase ambtgenoot en de Russische bezorgdheid geuit over het mogelijke gebruik van een 'vuile bom' door Oekraïne, aldus Sjojgoe's ministerie.
Oekraïne en zijn westerse bondgenoten hebben de bewering van Rusland dat Kiev een radioactieve 'vuile bom' voorbereidt, verworpen en hun bezorgdheid geuit dat Moskou dat als voorwendsel gebruikt voor een verdere escalatie van de oorlog.
Mogelijk dieseltekort Nederlandse tankstations
11:45 | Er is een grote kans dat automobilisten straks geen diesel meer kunnen tanken bij sommige Nederlandse pomphouders. Dit zegt voorzitter Ewout Klok van Belangenvereniging Tankstations BETA. Het dreigende dieseltekort is een direct gevolg van nieuwe Europese sancties tegen Rusland. 'Er ontstaat nu al schaarste, dat zie je aan de dure dieselprijzen aan de pomp', zegt Klok.
Mercedes-Benz verlaat Rusland
11:15 | In navolging van veel andere westerse bedrijven heeft ook automaker Mercedes-Benz aangekondigd uit Rusland te vertrekken.
Mercedes-Benz trekt zich terug uit Rusland en verkoopt de aandelen in zijn dochterondernemingen voor industriële en financiële diensten aan een lokale investeerder. Harald Wilhelm, financieel topman van het Duitse autoconcern, verklaarde tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers dat de transactie geen verdere grote gevolgen zal hebben voor de winstgevendheid en financiële positie van de groep.
Mercedes heeft begin maart de productie in Rusland al stopgezet in een reactie op de Russische invasie van Oekraïne en schreef ruim 700 miljoen euro aan waarde af op de activiteiten in het land. Volgens Mercedes-Benz Rusland worden de aandelen in de lokale dochterondernemingen verkocht aan de Russische autodealerketen Avtodom.
De belangrijkste prioriteiten bij de transactie waren het nakomen van verplichtingen aan de klanten uit Rusland en het behouden van banen bij de Russische divisies van het bedrijf, verklaarde Natalia Koroleva, de baas van Mercedes-Benz Rusland.
Volgens de Association of European Businesses, de organisatie van buitenlandse investeerders in Rusland, werden er in januari tot september 9558 Mercedes-voertuigen verkocht in Rusland. Dat is bijna 73 procent minder dan een jaar eerder.
Een woordvoerder van Mercedes-Benz zei dat het belang van 15 procent van het bedrijf in de Russische truckmaker Kamaz niet wordt beïnvloed door de voorgenomen transactie. Kamaz wordt dit jaar zoals gepland overgedragen aan Daimler Truck. Daimler Truck werd vorig jaar afgesplitst van het autoconcern Daimler, dat is doorgegaan onder de naam Mercedes-Benz.
Volgens Russische media zou de deal met Avtodom mogelijk ook een terugkoopclausule bevatten. Eerder namen de Japanse autofabrikant Nissan en het Franse Renault al soortgelijke clausules op in de verkoopdeals van hun Russische activiteiten. Die van Nissan werden voor één euro overdragen aan een Russisch staatsbedrijf en Renault verkocht zijn meerderheidsbelang in het Russische Avtovaz voor één roebel. Zowel Nissan als Renault heeft de optie om de activiteiten binnen zes jaar terug te kopen.
Rusland en Belarus niet welkom bij uitreiking Nobelprijs
10:40 | De Nobelstichting nodigt gewoonlijk elk jaar de in Zweden gestationeerde ambassadeurs uit voor de prijsuitreiking. Dit jaar heeft de stichting echter besloten de Russische en Belarussische ambassadeurs uit te sluiten, aldus een gisteren door de stichting uitgegeven verklaring.
'Gezien de inval van Rusland in Oekraïne heeft de stichting ervoor gekozen de ambassadeurs van Rusland en Wit-Rusland niet uit te nodigen voor de uitreiking van de Nobelprijs in Stockholm', aldus de verklaring. De ceremonie vindt dit jaar plaats op 10 december.
Nederlandse wapenindustrie floreert, met dank aan Vladimir Poetin
10:15 | De Nederlandse wapenindustrie floreert nu steeds meer landen hun defensiebudgetten verhogen en de oorlog in Oekraïne voortduurt. Zo ontving het Nederlandse Thales, producent van hoogtechnische defensiesystemen, 40 procent meer bestellingen dan vorig jaar. En sleepte de Nederlandse trailerbouwer voor tankopleggers Broshuis een miljoenorder binnen van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Inlichtingendienst VK: Russisch spoor opgeblazen door activisten
10:15 | Leden van een Russische anti-oorlogsbeweging zeggen bij de grens tussen Rusland en Belarus het spoor onklaar gemaakt te hebben. Dat melden de Britse inlichtingendiensten in hun dagelijkse inlichtingenupdate. De organisatie Ostanovi vagony (Stop de wagons) probeert de Russische krijgsmacht in de weg te zitten bij de oorlog in Oekraïne.
Maandag meldde de gouverneur van Belgorod dat de belangrijkste spoorverbinding tussen Rusland en Belarus bij de plaats Novozybkov beschadigd was geraakt door een bom. Volgens de Britse militaire inlichtingendienst heeft Stop de wagons de verantwoordelijkheid opgeëist.
De organisatie heeft al vijf keer eerder sabotage gepleegd. Op de website wordt opgeroepen om op meer plaatsen het spoorvervoer te ontregelen om te voorkomen dat de Russische krijgsmacht materieel, munitie en brandstof kan vervoeren. Er worden verschillende locaties getipt in Rusland, Belarus en op de Krim. Op de website van Stop de wagons wordt aangeraden om kabels aan de spoorstaven te verbinden om zo de seinen op rood te zetten.
Volgens de Britse inlichtingendiensten begint Stop de wagons voor Rusland een probleem te worden omdat het uitgebreide spoornetwerk 'extreem moeilijk te beveiligen is tegen fysieke bedreigingen'. De autoriteiten zouden bezorgd zijn dat tegenstanders van de oorlog fanatiek genoeg zijn geworden om over te gaan tot sabotage, 'al is het maar een kleine groep burgers'. Er worden in het land al langer pogingen ondernomen om de website en andere communicatiekanalen van Stop de wagons te blokkeren.
Hoe eng is een vuile bom?
08:50 | Het Kremlin beweert dat Oekraïne voorbereidingen treft om een vuile bom te laten ontploffen in het kader van een zogeheten 'false flag-operatie'. Volgens het Kremlin wil Oekraïne een vuile bom gebruiken, daar Rusland de schuld van geven en zo een escalatie van de oorlog forceren. Westerse landen doen die bewering af als 'overduidelijk vals'. Maar wat is nou precies een vuile bom? En hoe gevaarlijk is zo'n bom?
Biden waarschuwt Russen geen kernwapen te gebruiken
05:30 | De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt Rusland geen kernwapen of een zogenoemde vuile bom met radioactief materiaal te gebruiken in Oekraïne. Dat zou een enorm ernstige fout zijn, aldus Biden.
De president zei dat hij de mogelijkheid uitvoerig heeft besproken. 'Laat me alleen zeggen dat Rusland een ongelooflijk ernstige fout zou maken als het een tactisch kernwapen zou gebruiken.'
Biden reageerde op aantijgingen van Rusland dat juist Oekraïne een vuile bom zou willen laten ontploffen, om dan Moskou de schuld in de schoenen te kunnen schuiven. Oekraïne en het Westen verwezen deze beschuldiging meteen naar de prullenmand. Ze sluiten niet uit dat het precies andersom zou kunnen zijn. Bij een operatie onder valse vlag zouden de Russen een dergelijke bom kunnen inzetten, als voorwendsel voor verdere escalatie.
Biden zei niet te kunnen zeggen of er een valse-vlag-operatie komt. 'We weten het niet. Maar het zou een ernstige, ernstige fout zijn.'
Zelenski noemt steun Duitsland groot en historisch belangrijk
05:00 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Duitsland bedankt voor de steun in de strijd tegen de Russische agressor. Hij deed dat tijdens het eerste bezoek van de Duitse president aan het door Rusland aangevallen Oekraïne. Met de hulp draagt de Bondsrepubliek bij aan vrede in Oekraïne, zei Zelenski in de hoofdstad Kiev na een gesprek met bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Dit is 'groot en historisch belangrijk'.
Zelenski noemde in het bijzonder de levering van het Iris-T-luchtafweersysteem uit Duitsland. Dit is 'echt een prioriteit' voor zijn land, dat gebukt gaat onder Russische aanvallen met raketten en drones op elektriciteitscentrales en andere burgerdoelen.
Steinmeier benadrukte dat hij juist vanwege de 'walgelijke aanvallen' van Rusland naar Oekraïne wilde komen. Hij verzekerde de Oekraïners aan hun kant te staan: 'We zullen jullie blijven steunen', economisch, politiek en ook militair zo lang als nodig is. Steinmeier moest eerder tijdens zijn bezoek anderhalf uur lang dekking zoeken in een schuilkelder na een luchtalarm.
Eigenlijk wilde de Duitse president al half april naar Kiev reizen, samen met de collega's uit Polen, Letland, Litouwen en Estland. Vlak voor de trip kwam echter bericht uit Kiev dat Steinmeier niet gewenst was, een ongekende diplomatieke belediging. Steinmeier oogstte veel kritiek vanwege de Duitse toenadering tot Rusland en de Russische president Poetin, zelfs na de Russische invasie in 2014 op de Oekraïense Krim. De breuk tussen Berlijn en Kiev werd pas gelijmd na een telefoongesprek tussen de twee presidenten begin mei.
Steinmeier had eigenlijk vorige week willen komen, maar Kiev werd toen bijzonder zwaar gebombardeerd.