Internationaal26 okt '22 10:18

Cyprus treedt op tegen 'gouden paspoorten'

Auteur: Matthijs Meerman

In de Cypriotische hoofdstad Nicosia start vandaag een rechtszaak tegen twee parlementsleden. Ze worden beschuldigd van het verkopen van het staatsburgerschap aan Russische en Chinese oligarchen die sancties proberen te omzeilen. Met dit paspoort hebben ze toegang tot het hele Schengengebied.

De Cypriotische president Nikos Anastasiadis (l) met zijn Hongaarse ambtsgenoot Viktor Orbán. Deze paspoorten vormden voor veel landen een belangrijke inkomstenbron tijdens de financiële crisis van 2008. In 2019 erkende de Europese Commissie echter dat het problematisch was geworden. Het gebeurde in meerdere Europese landen, zoals Bulgarije en Malta, waar meer dan veertigduizend van dit soort gevallen bekend zijn.
De Cypriotische president Nikos Anastasiadis (l) met zijn Hongaarse ambtsgenoot Viktor Orbán. Deze paspoorten vormden voor veel landen een belangrijke inkomstenbron tijdens de financiële crisis van 2008. In 2019 erkende de Europese Commissie echter dat het problematisch was geworden. Het gebeurde in meerdere Europese landen, zoals Bulgarije en Malta, waar meer dan veertigduizend van dit soort gevallen bekend zijn. (EPA)

Dit fenomeen wordt ook wel het golden passport genoemd. De parlementsleden in kwestie zouden deze paspoorten hebben verkocht aan mensen met een dubieuze achtergrond die veel geld neertellen en zo dus staatsburger in de EU worden. 'Dit geld heeft meestal hele dubieuze achtergronden, soms zelfs crimineel,' vertelt Europa-verslaggever Stefan de Vries.

Lees ook| 'Gouden paspoorten gemaakt voor mensen met schimmig geld'

'Er zit bijvoorbeeld een Chinese ondernemer bij met een strafblad,' vervolgt hij. Een ander voorbeeld is van een Egyptische zakenman. Hij zou zes miljoen euro geïnvesteerd hebben in een appartementencomplex. In ruil daarvoor zou hij het Cypriotische staatsburgerschap krijgen. Dit appartementencomplex is echter nooit gebouwd.

Lees ook | Cypriotisch paspoort te koop voor 2,5 miljoen

Afgeschaft

De paspoorten vormden een belangrijke inkomstenbron voor landen als Cyprus tijdens de financiële crisis van 2008. In 2019 erkende de Europese Commissie echter dat het problematisch was geworden. Het gebeurde namelijk in meerdere Europese landen, zoals Bulgarije en Malta, waar er meer dan veertigduizend van dit soort gevallen bekend zijn. Daar is het inmiddels grotendeels afgeschaft.

Lees ook| 'Trek Europese paspoorten Russische oligarchen in'

Speciaal visum

De vraag is natuurlijk: kan dit in Nederland ook? Een staatsburgerschap kopen is niet mogelijk, maar volgens De Vries heeft Nederland wel een ander systeem. 'In Nederland bestaat er een soortgelijke route. Het grote verschil is echter dat je hier een visum koopt, en geen staatsburgerschap.'

Dit visum kan je tegenwoordig alleen maar aanschaffen als je investeert in een bedrijf dat innoveert of voor werkgelegenheid zorgt. Je moet dan minimaal 1,25 miljoen euro investeren. 'Maar daar is de laatste jaren bijna geen gebruik van gemaakt,' zegt de Europaverslaggever.

Nederland is niet het enige land waar dit kan; in Letland kost dit visum bijvoorbeeld maar zestigduizend euro. Maar volgens De Vries worden de gouden visa ook hier aan banden gelegd. 'Iedereen moet tegen het licht worden gehouden, er moet een minimale verblijfsvereiste zijn, je moet investeren, wonen en werken in het land waar je het aanvraagt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen