Internationaal29 okt '22 12:32Aangepast op 31 okt '22 09:33

Rusland werft door VS getrainde Afghaanse commando's voor strijd in Oekraïne

Auteur: Mark van Harreveld

Rusland werft in Afghanistan werkloze elitecommando’s van het Afghaanse nationale leger om in Oekraïne te vechten. Dit schrijft het Amerikaanse nieuwsmagazine Foreign Policy. Zo’n 20.000 tot 30.000 commando’s zijn door de VS en westerse bondgenoten getraind, maar in 2021 achtergelaten toen de Taliban aan de macht kwamen. De werving zou in handen zijn van huurlingenorganisatie Wagner Group.

Afghaanse en door de VS getrainde special forces in het Kabul van 2017. Binnenkort een doorstart aan het Oekraïense front?
Afghaanse en door de VS getrainde special forces in het Kabul van 2017. Binnenkort een doorstart aan het Oekraïense front? (ANP / AFP / Shah Marai)

Tegenover Foreign Policy verklaren verschillende Afghaanse militaire en veiligheidsbronnen dat de door de VS opgeleide lichte infanteriemacht ‘het verschil zou kunnen maken dat Rusland nodig heeft op het Oekraïense slagveld’. Toen de VS en de westerse bondgenoten in 2021 halsoverkop Afghanistan verlieten, lieten ze, met uitzondering van een paar honderd hoge militairen, de commando’s aan hun lot over. Duizenden van hen vluchtten naar de buurlanden van Afghanistan uit angst voor represailles door de Taliban, commando’s die in Afghanistan zijn gebleven zijn ondergedoken uit angst te worden geëxecuteerd.

Lees ook | Poetin wil banden met Taliban aanhalen

Hoewel de Verenigde Staten destijds om en nabij de 90 miljard dollar uittrokken om het Afghaanse nationale leger op te tuigen, bleken de Afghaanse strijdkrachten overwegend corrupt en incompetent. Met uitzondering van de commando’s die opgeleid waren door de Amerikaanse Navy SEAL's en de Britse Special Air Service. Hoogopgeleid militair personeel waar de Russen nu op azen.

Lees ook | Taliban sluit 'spotgoedkope deal' met Rusland voor brandstof en tarwe

Wagner Group

Volgens een voormalige Afghaanse commando-officier is de rekrutering in handen van de Russische huurlingenorganisatie Wagner Group. Sommige voormalige commando's melden dat ze via WhatsApp en Signal worden benaderd met aanbiedingen om zich aan te sluiten bij wat sommige analisten een Russisch ‘vreemdelingenlegioen’ noemen om in Oekraïne te vechten.

Lees ook| 'Graandeal is Russisch breekijzer'

3 of 1000 dollar ?

De oud-commando zegt dat het voor ronselaars prijsschieten is: veel gevluchte oud-commando’s verhuren zich in Pakistan, Iran of Turkije voor 3 tot 4 dollar als dagloner, van Wagner is bekend dat het Syrische huurlingen 1000 euro betaalt. Een andere oud-commandant zegt verschillende voormalige collega’s in contact te hebben gebracht met een rekruteringskantoor in de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens hem werden rekruten van Afghanistan naar Iran en vervolgens naar Rusland gevlogen.

Lees ook | Syrische huurling vecht voor 1.000 euro in Oekraïne

Centrale regie

Op basis van de wervingsberichten die Foreign Policy heeft ingezien, concludeert het magazine dat het om een centraal geregisseerde wervingsoperatie gaat. Oud-commando’s worden opgeroepen zich te melden en krijgen een goede behandeling en betaling in het vooruitzicht gesteld. Ook wordt hen gevraagd te helpen andere leden van hun eenheden te werven. Volgens de Afghaanse televisie wordt rekruten zelfs het Russische staatsburgerschap beloofd.

Lees ook | Russische olievlek in Sahel wordt groter


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen