Internationaal27 okt '22 15:10

Spaans personeel Airbus staakt voor onbepaalde tijd

Auteurs: Jorn Lucas en Reuters

Werknemers van vliegtuigbouwer Airbus in Spanje leggen vanaf maandag voor onbepaalde tijd het werk neer. Pas als de eisen voor een ​​loonsverhoging worden ingewilligd, gaat het personeel weer aan het werk, zeggen vakbonden in een verklaring.

Airbus heeft ongeveer 12.300 werknemers in dienst op acht locaties in de Spaanse regio's Madrid, Castilië-La Mancha en Andalusië. 'Het protest begint op 31 oktober en zal eindigen zodra het management bereid is om te garanderen dat arbeiders hun koopkracht niet verliezen', schrijven de Spaanse vakbonden in een verklaring.

Bonus

Donderdag is het werk ook al korte tijd neergelegd om de stakingsplannen te bespreken. Gisteren maakte Airbus nog bekend dat elke werknemer een bonus van 1500 euro krijgt om ze te helpen met de hoge inflatie, maar dat is niet voldoende vinden de bonden.

De vakbonden eisen een 'eerlijke' loonherziening die de koopkracht van Airbus-werknemers in Spanje garandeert. Ook hekelen ze 'de vertraging en het uitblijven van voorstellen en duidelijke antwoorden van het management'. Airbus zou recordresultaten boeken die hoger liggen dan voor de coronapandemie, om die reden vinden de bonden dat het personeel erkend moet worden. 'In de huidige situatie kan het niet zo zijn dat onzekerheden alleen een negatief effect hebben op de salarissen van werknemers', zo staat in de verklaring.

Werknemers van vliegtuigbouwer Airbus in Spanje leggen vanaf maandag voor onbepaalde tijd het werk neer.
Werknemers van vliegtuigbouwer Airbus in Spanje leggen vanaf maandag voor onbepaalde tijd het werk neer. (Airbus)

.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen