Internationaal28 okt '22 10:26

Poetin wil onderhandelen over einde oorlog Oekraïne: 'Hij ziet dat hij aan de winnende hand is'

Auteur: Aäron Loupatty

De Russische president Vladimir Poetin hoopt dat de Verenigde Staten te hulp kan schieten om Oekraïne te dwingen te onderhandelen over een vredesakkoord. Hij zegt dat zijn land klaar is om die gesprekken te voeren, maar stelt dat Oekraïne weigert om te praten.

'Het gaat niet om ons, we zijn klaar voor onderhandelingen. Maar de leiders in Kiev hebben besloten de onderhandelingen met Rusland niet voort te zetten', zei Poetin tijdens een toespraak in Moskou. 'Washington dient Kiev een signaal te geven dat het tijd is om van standpunt te veranderen en het probleem vreedzaam op te lossen', aldus Poetin.

Lees ook | Russische economie heeft het zwaar, hoewel Poetin anders beweert

Han Bouwmeester, kolonel en docent militaire strategie, twijfelt over de intenties van Poetin. 'Hij ziet nog steeds dat hij aan de winnende hand is in Oekraïne. Dat maakt het voor hem niet noodzakelijk om aan de onderhandelingstafel te zitten.' De toespraak van Poetin was vooral een signaal richting westerse landen. 'Hij probeert hen angst aan te praten. Hij heeft het over een 'verschrikkelijke winter' die eraan komt. Daarmee probeert hij in te spelen op de gevoelens die leven in het Westen', denkt Bouwmeester.

De Russische president Vladimir Poetin hoopt dat de Verenigde Staten te hulp kan schiet om Oekraïne te dwingen te onderhandelen over een vredesakkoord.
De Russische president Vladimir Poetin hoopt dat de Verenigde Staten te hulp kan schiet om Oekraïne te dwingen te onderhandelen over een vredesakkoord. (ANP / SIPA USA)

VS wil Oekraïne niet dwingen te onderhandelen

Dinsdag liet de Amerikaanse woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid nog weten dat een dergelijk signaal niet van de VS zal komen. 'Meneer Zelenski mag bepalen - omdat het zijn land is - hoe succes eruitziet en wanneer er moet worden onderhandeld', zei hij in reactie op een brief van progressieve Democratische parlementsleden, waarin ze de president verzochten op onderhandelingen aan te dringen.

Liveblog | Dag 247 van de oorlog in Oekraïne

Er zijn geen vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne geweest sinds onderhandelingsrondes in de eerste weken van het conflict nergens toe leidden. Nadien heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski onderhandelingen tussen hemzelf en Poetin expliciet uitgesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen