Internationaal28 okt '22 17:55

MIVD waarschuwt bedrijven: Rusland is uit op oorlogstechnologie

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwt Nederlandse bedrijven dat Rusland via dekmantelfirma's de hand probeert te leggen op technologie en onderdelen die voor de oorlog in Oekraïne worden gebruikt.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie naar aanleiding van een interview in het FD met het hoofd van de MIVD Jan Swillens. Rusland kan vanwege de internationale sancties maar moeilijk aan technologie en onderdelen komen die het juist hard nodig heeft bij de strijd in Oekraïne, zoals microchips of vliegtuigonderdelen. De Russische geheime diensten proberen daar nu toch aan te komen door bedrijven op te richten die inkopen doen bij Nederlandse firma's, zonder hun intenties kenbaar te maken. Vervolgens worden de goederen naar Rusland gesmokkeld en daar gebruikt voor militaire doeleinden.

Vliegtuigonderdelen

De Russische interesse gaat met name uit naar producten die zowel civiel als militair kunnen worden gebruikt, zoals voertuigonderdelen, communicatieapparatuur en maritieme technologie. De woordvoerder van Defensie ziet ook dat Rusland uit is op vliegtuigonderdelen. Door de internationale sancties staan veel vliegtuigen in Rusland aan de grond wegens een gebrek aan onderdelen. Om toch vliegtuigen te laten opstijgen, worden de onderdelen uit andere vliegtuigen gehaald die in de hangars blijven staan.

Lees ook | Russische economie heeft het zwaar, hoewel Poetin anders beweert

De Nederlandse industrie kan al langer op de interesse van de Russen rekenen. Maar hun aandacht hiervoor is wel verscherpt na de inval van de Krim in 2014 en is verder geïntensiveerd sinds Moskou in februari dit jaar Oekraïne binnenviel.

Waakzaamheid

'Hoe zwaarder de sancties zijn, hoe moeilijker het wordt voor de Russische geheime diensten, en hoe inventiever ze moeten zijn om sancties te omzeilen', zegt de woordvoerder van Defensie. Het kan dan ook 'lastig' zijn voor ondernemers om in de gaten te hebben dat ze indirect zaken doen met Rusland. Toch helpt het volgens hem als ze waakzaam zijn. Ondernemers die vermoeden hiermee te maken te hebben, kunnen zich melden bij het Ondernemersloket Sancties Rusland.

Militaire vliegtuigen van de NAVO en van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven
Militaire vliegtuigen van de NAVO en van de Koninklijke Luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven (ANP / Rob Engelaar)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen