Internationaal29 okt '22 13:41Aangepast op 30 okt '22 13:21

Liveblog | 17 miljard aan Russische tegoeden bevroren

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 247 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen van dien.

Dit liveblog wordt niet meer bijgewerkt. Volg het liveblog van zondag 30 oktober voor de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne

Raketten worden afgevuurd in Oekraïne.
Raketten worden afgevuurd in Oekraïne. (Anadolu Agency)

Moskou beschuldigt Britten zonder bewijs van opblazen Nord Stream

13:37 | Het Russische ministerie van Defensie claimt dat de Britten verantwoordelijk zijn voor het opblazen van de Nord Stream-gaspijplijn vorige maand. De Russen beweren zonder daar bewijs voor te leveren dat de sabotage is uitgevoerd door personeel van een Britse marine-eenheid.

'Volgens onze beschikbare informatie namen vertegenwoordigers van de Britse marine deel aan de planning, de bevoorrading en de uitvoering van een terroristische aanslag in de Baltische Zee op 26 september, waarbij de gaspijplijnen van Nord Stream 1 en 2 zijn opgeblazen.'

Het ministerie gaf niet aan wat het motief van de Britten zou zijn geweest. In het Westen zijn er juist verdenkingen dat Rusland zelf de pijpleidingen heeft gesaboteerd om de energiecrisis in Europa te vergroten. Het Kremlin heeft die beschuldigingen eerder 'stompzinnig' genoemd. Onder meer Denemarken, Duitsland en Zweden doen onderzoek naar de sabotage.

Polen kiest Amerikaans bedrijf om eerste kerncentrale te bouwen

10:58 | Polen heeft het Amerikaanse bedrijf Westinghouse aangewezen om zijn eerste kerncentrale te bouwen. Daarmee wil het land meer zekerheid creëren dat het in de toekomst niet opeens zonder energie komt te zitten. Door de spanningen over de oorlog in Oekraïne krijgt Polen geen gas meer vanuit Rusland.

Ook het Franse EDF en KHNP uit Zuid-Korea dongen mee naar de miljardenklus. De Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm vindt het een goede zaak dat Polen uiteindelijk kiest voor een bedrijf uit de Verenigde Staten.

'Ik denk dat het een duidelijke boodschap naar Rusland stuurt dat de landen van de Atlantische alliantie samen sterk staan om onze energievoorziening diverser te maken en om weerstand te bieden aan de stap van Rusland om energie als wapen in te zetten', heeft de bewindsvrouw gezegd in een videoboodschap.

Het is de bedoeling dat de eerste kerncentrale in Polen in 2033 in bedrijf is. Als locatie is een dorp bij de Baltische kust gekozen. De centrale zal naar verwachting drie reactoren hebben en de regering heeft gezegd dat ze verwacht een leverancier te kiezen om in de toekomst nog drie reactoren te bouwen.

Polen heeft al jaren plannen voor het inzetten van kernenergie, maar de kwestie van energiezekerheid is nog urgenter geworden vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Vorige maand werd er ook al een nieuwe pijpleiding onthuld die Noors gas via Denemarken naar Polen zal vervoeren.

Rusland: Oekraïense droneaanval op de Krim afgeslagen

10:09 | De Russische marine claimt zaterdag een Oekraïense droneaanval op de Krim te hebben afgeslagen. Bij Sebastopol waren explosies te horen, maar volgens Rusland kwam dat door het vernietigen van de drones. Er zou geen sprake zijn van gewonden of schade.

Het door Rusland aangestelde bestuur van de stad laat weten dat de situatie 'onder controle' is. Het zegt niet hoeveel drones bij de aanval betrokken waren, maar wel dat 'alle onbemande vliegtuigen uit de lucht zijn geschoten'.

De Krim werd in 2014 door Rusland geannexeerd. Oekraïne wil het schiereiland terug en voert sinds een paar maanden aanvallen uit op militaire vliegvelden en wapendepots. Ook is een deel van de Krimbrug vernietigd, de belangrijke verbinding met het Russische vasteland.

Eurocommissaris: al 17 miljard aan Russisch geld bevroren

02:26 | Volgens Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie) heeft de Europese Unie al meer dan 17 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren als onderdeel van de sancties tegen Rusland. 'Tot nu toe zijn de tegoeden van 90 mensen bevroren, meer dan 17 miljard euro in 7 lidstaten, waaronder 2,2 miljard euro in Duitsland', vertelt de Belg zaterdag aan de kranten van de Funke-mediagroep.

Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne, acht maanden geleden, heeft de EU acht sanctiepakketten ingevoerd. 'We onderzoeken wat er nog meer kan worden gedaan', zegt Reynders. Vooral Oekraïense politici vragen dat de bevroren tegoeden worden gebruikt om het land na de oorlog weer op te bouwen. 'Als het crimineel geld is dat de EU in beslag neemt, is het mogelijk om het naar een compensatiefonds voor Oekraïne te sturen. Het bedrag is echter lang niet genoeg om de wederopbouw te financieren.'

Als onderdeel van de westerse sancties werd ook 300 miljard euro uit de deviezenreserves van de Russische centrale bank bevroren. 'Volgens mij is het in ieder geval mogelijk om deze 300 miljard euro als garantie te behouden totdat Rusland vrijwillig deelneemt aan de wederopbouw van Oekraïne', aldus Reynders.

Donderdag zei de Russische president Vladimir Poetin dat de grootste economische onrust in Rusland door de zware westerse sancties vanwege de oorlog al voorbij is. Volgens Poetin is de 'piek' van die economische onrust inmiddels over, zei hij tijdens een toespraak voor een denktank in Moskou. Ook zijn de westerse pogingen om de Russische economie 'in elkaar te laten storten' mislukt, aldus de president. Hij gaf aan dat de economie zich nu heeft aangepast aan de 'nieuwe economische realiteit'.

Zelenski: vier miljoen mensen in Oekraïne zitten zonder stroom

28 oktober - 21:18 | Ongeveer vier miljoen mensen in heel Oekraïne zitten volgens president Volodimir Zelenski zonder stroom als gevolg van Russische luchtaanvallen. Alles wordt in het werk gesteld om de problemen zo snel mogelijk op te lossen, zo zei hij in zijn dagelijkse videotoespraak.

De laatste weken bestookt Rusland het buurland nagenoeg dagelijks met raketten en drones. De aanvallen zijn vooral gericht op de (energie)infrastructuur van het land. Oekraïne kampt als gevolg daarvan met minder capaciteit om stroom op te wekken en in sommige gebieden is de elektriciteit uitgevallen.

De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe maakte eerder vrijdag bekend dat de mobilisatie van reservisten is afgerond en er inmiddels 300.000 extra militairen onder de wapenen zijn gebracht. Zelenski betwijfelt dat echter en zegt dat de slechte prestaties van de pro-Moskou-troepen betekenen dat er snel meer manschappen nodig zijn.

Zelenski: 'Ook al probeert Rusland de druk op onze posities te verhogen door dienstplichtigen in te zetten, ze zijn zo slecht voorbereid en uitgerust, worden zo bruut gebruikt door hun leiding, dat wij kunnen veronderstellen dat Rusland heel snel een nieuwe golf van mensen nodig heeft om naar de oorlog sturen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen