Internationaal28 okt '22 08:38

Noord-Korea vuurt ballistische raketten af

Auteur: ANP

Noord-Korea heeft vrijdag opnieuw twee ballistische raketten afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger. De raketten zouden vanaf de oostkust richting de Japanse Zee zijn gevlogen. Seoul zegt al langere tijd te vrezen dat het regime in Pyongyang binnenkort zijn eerste kerntest in vijf jaar uitvoert.

De lanceringen komen op een moment waarop Zuid-Korea grote legeroefeningen aan het afronden is, een deel in samenwerking met Amerikaanse troepen. Maandag beginnen de legers van Zuid-Korea en de Verenigde Staten aan nieuwe trainingen met onder meer straaljagers.

Lees ook | Seoul: Noord-Korea klaar voor kernproef

Noord-Korea zegt dat de recente raketlanceringen reacties waren op de gezamenlijke oefeningen, die als provocerend worden gezien. Volgens Zuid-Korea en de VS zijn ze defensief en nodig om de dreiging vanuit het noorden tegen te gaan. Zij geloven dat Noord-Korea binnenkort mogelijk weer een kerntest gaat uitvoeren. Noord-Korea hield zes van deze proeven tussen 2006 en 2017.

'Ongeëvenaarde' reactie

Zuid-Korea heeft het noorden gewaarschuwd dat een hervatting van de nucleaire testen zal worden beantwoord met een 'ongeëvenaarde' reactie van Zuid-Korea en zijn bondgenoten. Wat die reactie precies inhoudt, is niet bekend. In de nieuwe Amerikaanse defensiestrategie, die donderdag werd gedeeld, staat dat een 'nucleaire aanval door Noord-Korea tegen de VS of bondgenoten onacceptabel is en het einde van het regime als gevolg heeft'.

Lees ook | Spanningen Noord-Korea groter: artilleriegranaten bij grens Zuid-Korea beland

Noord-Korea heeft dit jaar herhaaldelijk ballistische raketten getest, die in een boog boven het aardoppervlakte tot op grote hoogte kunnen vliegen. Deze raketten kunnen worden voorzien van nucleaire of conventionele wapens. De spanningen tussen de Korea's zijn de afgelopen maanden sterk toegenomen door de toegenomen militaire activiteit in beide landen.

Noord-Korea heeft vrijdag opnieuw twee ballistische raketten afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger. De raketten zouden vanaf de oostkust richting de Japanse Zee zijn gevlogen.
Noord-Korea heeft vrijdag opnieuw twee ballistische raketten afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger. De raketten zouden vanaf de oostkust richting de Japanse Zee zijn gevlogen. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen