Internationaal28 okt '22 15:13

Sunak gaat voor bezuinigen én hogere belastingen

Auteur: ANP

De nieuwe Britse premier Rishi Sunak gaat een extra buffer opzetten voor de overheidsfinanciën. Om het enorme begrotingstekort van het Verenigd Koninkrijk te verkleinen, wil Sunak volgens Britse media in totaal 50 miljard pond (58 miljard euro) ophalen met bezuinigingen en belastingverhogingen.

Sunak en zijn minister van Financiën Jeremy Hunt willen zo extra speelruimte creëren boven het fiscale gat van 35 miljard pond (40 miljard euro). Het economisch pakket zal daardoor meer geloofwaardigheid moeten krijgen bij investeerders, zei een overheidsfunctionaris die anoniem wilde blijven omdat de plannen nog niet openbaar zijn.

Lees ook | 'Sunak moet VK van de voorpagina's afkrijgen'

Stefan Koopman, econoom bij de Rabobank en gespecialiseerd in de Britse economie, zei eerder al op BNR dat Sunak niet kon ontkomen aan dit soort maatregelen, hoewel Sunak geen fan zou zijn van belastingverhogingen. 'Hij moet gebruik maken van de wittebroodsweken en snel met een duidelijk plan komen over de overheidsfinanciën', aldus Koopman.

Echte plannen komen later

De begrotingsplannen zouden eigenlijk aanstaande maandag naar buiten worden gebracht. Maar de publicatie is opgeschoven naar 17 november. Op de financiële markten wordt reikhalzend uitgekeken naar de plannen. Sunak en Hunt zullen dan uit de doeken doen hoe ze de overheidsschulden omlaag willen krijgen en de financiële stabiliteit willen herstellen.

Lees ook | 'Britse regeringswissels kosten tonnen'

Onder Sunaks voorganger Liz Truss was grote onvrede en onrust ontstaan op financiële markten over haar omstreden begrotingsplannen. Ze wilde namelijk forse belastingverlagingen doorvoeren en de overheid zou ook flink meer gaan uitgeven. Daarvoor wilde Truss veel geld lenen waardoor het begrotingstekort nog verder dreigde op te lopen. Dat falende economische beleid kostte haar vorige week het premierschap.

Om het enorme begrotingstekort van het Verenigd Koninkrijk te verkleinen, wil de Britse premier Sunak 50 miljard pond (58 miljard euro) ophalen met bezuinigingen en belastingverhogingen.
Om het enorme begrotingstekort van het Verenigd Koninkrijk te verkleinen, wil de Britse premier Sunak 50 miljard pond (58 miljard euro) ophalen met bezuinigingen en belastingverhogingen. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen