Internationaal28 okt '22 18:39Aangepast op 28 okt '22 20:10

Ponomarenko: 100.000 Oekraïense doden aan het einde van de oorlog

Auteur: Benjamin Looijen

Illia Ponomarenko, Oekraïense oorlogsverslaggever voor The Kyiv Independent, verwacht dat Oekraïne aan het eind van de oorlog kan rekenen op 100.000 doden. Dit getal omvat zowel burgers als militairen, zegt Ponomarenko in de Perestrojkast van BNR.

Ponomarenko geeft aan dat het moeilijk is vast te stellen hoeveel mensen precies zijn omgekomen aan Oekraïense zijde tot nu toe. Hij neemt als voorbeeld de stad Marioepol. Deze stad is berucht geworden door de Russische belegering die daar plaatsvindt en de verwoestende slag om de stad, met al het menselijke leed dat daarbij gepaard ging.

Illia Ponomarenko, Oekraïense oorlogsverslaggever voor The Kyiv Independent, verwacht dat Oekraïne aan het eind van de oorlog kan rekenen op 100.000 doden.
Illia Ponomarenko, Oekraïense oorlogsverslaggever voor The Kyiv Independent, verwacht dat Oekraïne aan het eind van de oorlog kan rekenen op 100.000 doden. (ANP / AFP)

'Lichamen blijven onder puin'

'In Marioepol zijn de Russen beschadigde gebouwen aan het vernietigen. In deze gebouwen en onder het puin liggen nog veel lijken en stoffelijke resten van Oekraïense burgers. De Russen halen deze niet onder het puin vandaan. We zullen dus nooit weten hoeveel mensen hier precies zijn omgekomen omdat ze zijn vermorzeld', legt Ponomarenko uit in gesprek met verslaggevers Floris Akkerman en Geert Jan Hahn.

Lees ook | Poetin wil onderhandelen over einde oorlog Oekraïne: 'Hij ziet dat hij aan de winnende hand is'

Wapens en materiaal

Volgens Ponomarenko is Oekraïne dankbaar voor alles wat het Westen tot nu toe heeft geleverd aan het land, maar valt er volgens hem wel onderscheid te maken tussen de mate van prioriteit aan het materiaal wat wordt geleverd. Hij noemt als voorbeeld vrachtvoertuigen, die cruciaal zijn voor het voeren van een oorlog. Daar zou Oekraïne nog meer van kunnen gebruiken naast de tanks en artillerie die al worden geleverd. Daarnaast geeft Ponomarenko aan dat de hoeveelheid ertoe doet: 'Kwaliteit is goed, maar vergeet kwantiteit niet. Het is mooi dat wij high-tech dingen krijgen, bijvoorbeeld van de Verenigde Staten, maar dit zijn kleine aantallen. Dat terwijl de VS ook een groot arsenaal aan ouder materiaal heeft. Waarom krijgt Oekraïne dat niet? Immers wordt dit materiaal in het Westen ook niet gebruikt', zo meent Ponomarenko.

Kritiek op Zelenski

Ook sprak Ponomarenko over president Volodimir Zelenski. Ponomarenko zegt dat Oekraïners zeker kritiek hebben geuit op hun president, bijvoorbeeld als het gaat over de Oekraïense voorbereidingen en maatregelen die werden genomen in aanloop naar de Russische invasie. 'Desalniettemin heeft hij zich ontpopt tot een goede leider in oorlogstijd. In alle jaren sinds Oekraïne een onafhankelijk land is geworden, moet ik zeggen dat wij echt geluk hebben met de huidige regering'.

Luister hier naar het hele gesprek met Illia Ponomarenko


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen