Internationaal29 okt '22 11:53

China wil 'normaal' monetair beleid blijven voeren

Auteur: Remy Kock

De gouverneur van de centrale bank van China Yi Gang heeft ervoor gepleit om het monetaire beleid in de nabije toekomst zonder al te veel fratsen te blijven voeren. Het vasthouden aan de 'normale' gang van zaken is een reactie op een steeds verder vertragende economie, herhaaldelijke covid-uitbraken, een in het slop geraakte huizenmarkt en minder internationale vraag. Dat schrijft Bloomberg.

Leegstaande huizen in China.
Leegstaande huizen in China. (Wu junjie - Imaginechina)

'China is in staat om een normaal monetair beleid te voeren en om de yuan zo lang mogelijk stabiel te houden in de nabije toekomst', aldus Yi in een verklaring aan het Nationaal Volkscongres op basis van een artikel van de Economic Daily.

China mikt op het versterken van de kredietstabiliteit en wil lagere leningen voor zowel bedrijven als individuen invoeren, om zo de macro-economische fundamenten eveneens stabiel te houden. Beleidsmakers zullen daarbij tevens de flexibiliteit van de yuan vergroten, zo staat in de verklaring.

Afgelopen maand werd duidelijk dat de naam van de 64-jarige Yi niet op de lijst van leden (waarop alleen de meest seniore politici staan) van het Centrale Comité van de Communistische Partij van China stond, waarmee wordt gesuggereerd dat de president van de bank geen deel uit zal maken van de overheid als hij met pensioen gaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen