Internationaal30 okt '22 13:48Aangepast op 31 okt '22 07:40

Liveblog | Oekraïense schepen liggen stil na Russische opschorting graandeal

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 248 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen van dien.

Oekraïense soldaten in het noorden van de regio Cherson.
Oekraïense soldaten in het noorden van de regio Cherson. (ANP / EPA / Hannibal Hanschke)

Dit liveblog is gesloten. De allernieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van maandag 31 oktober Onduidelijkheid over humanitaire corridor graanschepen.

Oekraïense oorlogsverslaggever: Alle steun uit Westen is gewenst

12:30 | Als het Westen Oekraïne wil blijven steunen met het leveren van wapens, wat is dan de manier? Dat vroeg verslaggever Geert Jan Hahn aan de Oekraïense oorlogsverslaggever Ilya Ponomarenko in BNR De Wereld. Met 1,2 miljoen volgers op Twitter is Ponomarenko een van de belangrijkste journalisten in Oekraïne.

‘Alle steun is volgens Ponomarenko gewenst', zegt Hahn. ‘En hij zei ook dat we in Europa en Amerika veel te moeilijk denken. Oekraïne is bijvoorbeeld blij met pantserhouwitsers, maar andere dingen hebben ook prioriteit. Denk aan luchtafweergeschut, munitie, communicatieapparatuur, radio's, tourniquets, warme kleding, tenten, trucks, vrachtwagens en logistieke communicatie. Dit zijn punten waarvan we aan het begin van de oorlog hebben gezien dat het aan Russische zijde niet lekker liep. Ze zijn dus heel relevant bij hoe je een oorlog deels wint of deels verliest', aldus Hahn.

Frankrijk: geen basis voor Russische beschuldigingen tegen Britten

10:55 | De Russische beschuldigingen dat de Britten meededen met aanvallen op de Nord Stream-gaspijplijn en Russische marineschepen in de buurt van de Krim, zijn ongegrond. Dat zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens het ministerie maken de beschuldigingen deel uit van de strategie van Moskou 'om de aandacht af te leiden van zijn verantwoordelijkheid in de agressieve oorlog' die het voert tegen Oekraïne.

Het Russische ministerie van Defensie claimt dat de Britten verantwoordelijk zijn voor het opblazen van de Nord Stream-gaspijplijn vorige maand. De Russen beweren zonder daar bewijs voor te leveren dat de sabotage is uitgevoerd door personeel van een Britse marine-eenheid. Londen neemt de beschuldiging niet serieus.

Ook het Britse ministerie van Defensie denkt dat Rusland dit soort 'verzonnen verhalen' de wereld in helpt om de aandacht af te leiden van hun 'rampzalige omgang met de illegale invasie van Oekraïne'.

In het Westen zijn er juist verdenkingen dat Rusland zelf de pijpleidingen heeft gesaboteerd om de energiecrisis in Europa te vergroten. Het Kremlin noemde die beschuldigingen eerder 'stompzinnig'. Onder meer Denemarken, Duitsland en Zweden doen onderzoek naar de sabotage.

'Twee derde wereldbevolking heeft goed gevoel bij Poetin'

10:13 | Het Westen moet meer doen om de 'niet-gebonden' landen als India en de Afrikaanse landen aan haar zijde te krijgen. Want zo'n twee derde van de wereldbevolking heeft een goed gevoel bij Vladimir Poetin. Dit zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in het BNR-programma De Wereld. Volgens Rosenthal onderschatten we hoeveel landen een diepgeworteld wantrouwen jegens het Westen koesteren. Ook Nederlandse diplomaten mogen wat Rosenthal betreft hier meer energie in steken.

Het Westen staat weliswaar als één blok tegenover Poetin, maar een aanzienlijk aantal landen steunt hen daar niet in. Toen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aannam waarin de Russische agressie tegen Oekraïne werd veroordeeld, stemden 143 landen voor, 5 tegen en onthielden 35 landen zich van een stemming. Waaronder China en India. Tekenend, vindt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal: 'Twee van de meest bevolkingsrijke landen, China en India, doen in ieder geval niet mee. Die landen zijn goed voor zo'n 3 miljard inwoners.'

Oekraïense schepen liggen stil na Russische opschorting graandeal

08:34 | De Oekraïense graanexport over de Zwarte Zee ligt weer helemaal stil, omdat Rusland zich heeft teruggetrokken uit de graandeal. Meer dan tien schepen liggen vandaag stil, te wachten tot ze weer kunnen varen, volgens het coördinatiecentrum van de overeenkomst in Turkije.

Rusland en Oekraïne kwamen afgelopen zomer tot het akkoord om weer graan uit te voeren. De Verenigde Naties hoopte daarmee de acute honger in Afrika en Azië te kunnen aanpakken en dat de voedselprijzen zouden dalen. Rusland schortte de graandeal gisteren op, na een droneaanval op schepen bij de Krim.

Het coördinatiecentrum meldt dat daarna nog geen nieuwe overeenkomst is gesloten en dat er daarom vandaag geen schepen zullen varen. De VN vreest een ergere voedselcrisis als graan wegblijft uit grote delen van de wereld en roept op om de deal te respecteren. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski dreigen de Russen door deze actie met grootschalige hongersnood. Door de deal kon al 9 miljoen ton Oekraïens graan worden geëxporteerd.

Rusland wijdt de voedselcrisis niet aan haar eigen beslissing, maar aan de 'roekeloze acties' vanuit Kiev. Bij de droneaanval van gisteren raakte een schip licht beschadigd.

Krant: telefoon Truss gehackt door vermoedelijk Russische agenten

00:00 | De telefoon van de voormalige Britse premier Liz Truss is gehackt door vermoedelijk geheim agenten die werkten voor de Russische president Vladimir Poetin. Dat gebeurde toen zij nog minister van Buitenlandse Zaken was. Dat heeft de Britse krant Daily Mail onthuld.

De cyberspionnen verschaften zich toegang tot 'uiterst geheime details' van besprekingen met internationale bondgenoten. Ze kregen tevens inzage in privéberichten die Truss uitwisselde met haar goede vriend Kwasi Kwarteng, die later kortstondig minister van Financiën zou worden. De onderschepte boodschappen aan buitenlandse collega's gingen volgens de Mail onder meer over de oorlog in Oekraïne, inclusief informatie over wapenleveranties.

De krant schreef dat de hackers bijna een jaar lang berichten op de telefoon van Truss hebben kunnen downloaden. De inbraak werd ontdekt tijdens haar campagne om leider te worden van de Britse Conservatieven en de opvolger van Boris Johnson als premier. Een regeringswoordvoerder weigerde gisteren iets te zeggen over de 'veiligheidsmaatregelen voor individuen', maar zei wel dat de overheid er alles aan doet cyberbedreigingen voor ministers te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen