Internationaal30 okt '22 11:11

Zuid-Korea rouwt om slachtoffers halloweenfeest in Seoul

Auteurs: anp en Joëlle Baelde

Zuid-Korea rouwt om de slachtoffers van het dodelijke drama in Seoul van gisterenavond. Door de grote drukte op straat tijdens Halloween brak paniek uit. Er kwamen zeker 153 mensen om het leven, onder wie 22 buitenlanders.

Het drama vond plaats in de populaire uitgaanswijk Itaewon, nadat een groot aantal mensen was samengedromd in een smal steegje met bars en clubs, zeiden brandweer- en politieautoriteiten bij een persconferentie. Naar schatting waren tienduizenden mensen samengekomen in Itaewon voor de festiviteiten, de eerste sinds Zuid-Korea vorige maand de mondmaskerplicht ophief.

Getuigen beschreven dat de menigte steeds onrustiger werd naarmate de avond vorderde. Op foto's en video's die online werden geplaatst was te zien dat sommige straten zo vol waren dat mensen zich nauwelijks konden bewegen. Daarna werd de wereld geconfronteerd met beelden van jongeren die op de straatstenen gereanimeerd werden, door de nooddiensten of zelfs door burgers. Ongeveer 1700 hulpverleners werden naar Itaewon gestuurd.

Zuid-Korea rouwt om de slachtoffers van het dodelijke drama in Seoul van gisterenavond.
Zuid-Korea rouwt om de slachtoffers van het dodelijke drama in Seoul van gisterenavond. (ANP / Associated Press / Ahn Young-joon)

Koreaanse beroemdheid

Volgens mediaberichten ging het mis toen een massa feestgangers in de buurt van het Hamilton-hotel een nauwer wordende dwarsstraat inliep, mogelijk omdat daar een Koreaanse beroemdheid was gesignaleerd. Een ooggetuige zei tegen persbureau Yonhap dat toen enkele personen vooraan vielen, anderen verder naar achteren in de verdrukking kwamen. Ook ging het gerucht dat in bepaalde clubs snoepgoed met drugs zou zijn uitgedeeld. Een politiewoordvoerder zei tot dusver geen aanwijzingen te hebben dat er drugs in het spel zijn geweest.

Internationale leiders treuren

Meerdere internationale leiders hebben hun condoleances aangeboden. De Chinese president Xi Jinping zegt in een brief mee te leven met de slachtoffers en nabestaanden. Vier overledenen kwamen uit China en onder de ongeveer tachtig gewonden zouden ook nog een aantal Chinezen zijn. In Seoul waren ook slachtoffers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaanse president Joe Biden laat weten 'te rouwen met het Koreaanse volk en te hopen op een spoedig herstel voor alle gewonden'. De Britse premier Rishi Sunak zegt dat zijn gedachtes bij de hulpverleners en alle Zuid-Koreanen zijn.

Verder zouden er ook doden te betreuren zijn uit Noorwegen, Oostenrijk, Iran, Rusland, Oezbekistan, Vietnam, Kazachstan, Sri Lanka en Thailand.

Tragedie

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft vandaag een periode van nationale rouw aangekondigd. 'In het centrum van Seoul heeft een tragedie plaatsgevonden, een ramp die nooit had mogen plaatsvinden', zei hij. De overheid 'zal de oorzaak van het drama rigoureus onderzoeken, zodat een soortgelijk ongeval zich in de toekomst niet meer zal voordoen'.

President Yoon beval zijn diensten vandaag de veiligheidsmaatregelen te herzien. Zijn regering belooft ook medische hulp aan de gewonden en de nabestaanden van de slachtoffers te ondersteunen bij de begrafenissen.

Lees ook | Zuid-Korea wil met Noord-Korea om de tafel om familiereünies


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen