Internationaal30 okt '22 13:28

'Telefoon Truss gehackt door vermoedelijk Russische agenten'

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

De telefoon van de voormalige Britse premier Liz Truss is gehackt door vermoedelijk geheim agenten die werkten voor de Russische president Vladimir Poetin. Dat gebeurde toen zij nog minister van Buitenlandse Zaken was. Dat heeft de Britse krant Daily Mail onthuld.

De cyberspionnen verschaften zich toegang tot 'uiterst geheime details' van besprekingen met internationale bondgenoten. Ze kregen tevens inzage in privéberichten die Truss uitwisselde met haar goede vriend Kwasi Kwarteng, die later kortstondig minister van Financiën zou worden. De onderschepte boodschappen aan buitenlandse collega's gingen volgens de Mail onder meer over de oorlog in Oekraïne, inclusief informatie over wapenleveranties.

Lees ook | 'Te weinig aandacht voor cyberaanvallen in oorlog Oekraïne'

De telefoon van de voormalige Britse premier Liz Truss is gehackt door vermoedelijk geheim agenten die werkten voor de Russische president Vladimir Poetin.
De telefoon van de voormalige Britse premier Liz Truss is gehackt door vermoedelijk geheim agenten die werkten voor de Russische president Vladimir Poetin. (ANP / Associated Press / Alberto Pezzali)

De krant schreef dat de hackers bijna een jaar lang berichten op de telefoon van Truss hebben kunnen downloaden. De inbraak werd ontdekt tijdens haar campagne om leider te worden van de Britse Conservatieven en de opvolger van Boris Johnson als premier.

Een regeringswoordvoerder heeft geweigerd iets te zeggen over de 'veiligheidsmaatregelen voor individuen', maar zei wel dat de overheid er alles aan doet cyberbedreigingen voor ministers te voorkomen.

Onafhankelijk onderzoek

Maar daar nemen de Britse oppositiepartijen Labour en de Liberaal Democraten geen genoegen mee. Zij willen een onafhankelijk onderzoek naar de veronderstelde hack van de privételefoon van Truss, meldt de NOS. 'Alle alarmbellen gaan af wat betreft onze nationale veiligheid', zei een Labourpoliticus, die ook boven tafel wil krijgen hoe het kan dat een minister een privételefoon gebruikte voor werkgesprekken, aldus de NOS.

Lees ook | Kritiek op nationaal plan cybersecurity: 'Veel mist en veel gezwam'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen