Internationaal31 okt '22 06:39Aangepast op 31 okt '22 11:14

Twitter-baas Musk retweet complottheorieën over aanval op Pelosi

Auteur: Mark van Harreveld

Twitter-baas Elon Musk krijgt forse kritiek nadat hij een complottheorie retweette over de aanval op Paul Pelosi, de echtgenoot van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die vrijdag thuis met een hamer werd aangevallen. Volgens autoriteiten een extreem-rechtse man die op zoek was naar Nancy Pelosi. Musk reageerde op een tweet van Hillary Clinton die de aanval veroordeelde, hij deelde daarbij een tweet van een post van een ongefundeerde complottheorie over de aanval.

Musk reageerde door te tweeten dat 'er een kleine mogelijkheid is dat er meer achter dit verhaal zit dan op het eerste gezicht lijkt', en deelde een link naar een post van de Santa Monica Observer waarin gesuggereerd wordt dat de aanval in de persoonlijke levenssfeer van Paul Pelosi gezocht moet worden, een claim waarvoor verder geen bewijs wordt geleverd.
Musk reageerde door te tweeten dat 'er een kleine mogelijkheid is dat er meer achter dit verhaal zit dan op het eerste gezicht lijkt', en deelde een link naar een post van de Santa Monica Observer waarin gesuggereerd wordt dat de aanval in de persoonlijke levenssfeer van Paul Pelosi gezocht moet worden, een claim waarvoor verder geen bewijs wordt geleverd. (ANP / Zuma Press)

Luister ook | Extra Digitaal: zo verandert Twitter onder Elon Musk

Paul Pelosi werd vrijdag in thuis in Californië aangevallen door een man met een hamer. De aanvaller, volgens de autoriteiten de extreem-rechtse David DePape, zou Paul tijdens de aanval gevraagd hebben waar zijn vrouw was. Volgens Joe Biden was zij het beoogde doelwit. In reactie op de aanval twitterde Hillary Clinton: 'De Republikeinse Partij en haar spreekbuizen verspreiden nu regelmatig haat en gestoorde complottheorieën. Het is schokkend, maar niet verrassend, dat geweld het gevolg is. Als burgers moeten we hen verantwoordelijk houden voor hun woorden en de acties die daarop volgen.'

Lees ook | Brussel: 'Onder Musk moet Twitter gewoon EU-regels volgen'

Complot

Musk reageerde door te tweeten dat 'er een kleine mogelijkheid is dat er meer achter dit verhaal zit dan op het eerste gezicht lijkt', en deelde een link naar een post van de Santa Monica Observer waarin gesuggereerd wordt dat de oorzaak van de aanval in de persoonlijke levenssfeer van Paul Pelosi gezocht moet worden, een claim waarvoor verder geen enkel bewijs wordt geleverd. De Santa Monica Observer staat bekend voor het verspreiden van vals nieuws - eerder beweerde het blad dat Hillary Clinton op 11 september stierf en werd vervangen door een dubbelganger.

Musk verwijderde de reactie aan het begin van de zondagmiddag, volgens NBC News. Voordat het werd verwijderd, had het echter meer dan 24.000 retweets en 86.000 likes ontvangen. 'De nieuwste samenzweringstheorie over de aanval van Paul Pelosi is eerlijk gezegd te walgelijk om af te drukken,' zei NBC News-verslaggever Ben Collins, in reactie op Musk's retweet.

Lees ook | Musk van plan te snoeien in personeel Twitter


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen