Internationaal31 okt '22 11:38

'Het rommelt al in de verte voor Rishi Sunak'

Auteur: Jorn Lucas

Een week na zijn aantreden als premier van het Verenigd Koninkrijk, is het opvallend rustig rond Rishi Sunak en zijn Conservatieve Partij. Dat is even wennen, zegt correspondent Lia van Bekhoven, die het in de verte wel al hoort rommelen voor de Tories. De lijst met problemen die op een besluit van Sunak ligt te wachten is namelijk erg lang.

Sunak heeft in zijn eerste week als premier de markten gekalmeerd door vrijwel alle plannen van zijn voorganger Liz Truss te schrappen. Nieuwe begrotingsplannen volgen 17 november, iets later dan gepland. Dan moet duidelijk worden hoe het enorme begrotingstekort van 50 miljard pond wordt aangepakt. Volgens Britse media gaat Sunak zowel bezuinigingen als de belastingen verhogen.

Lees ook | Sunak gaat voor bezuinigen én hogere belastingen

Enorme problemen

Los van dat tekort, krijgt Sunak te maken met 'enorme problemen', zegt Van Bekhoven. 'Ook in het VK dreigt een recessie terwijl de publieke sector in acuut verval verkeert. Daarnaast speelt nog steeds de kwestie met de grens met Noord-Ierland, daar komen de stijgende energieprijzen en de Britse afwezigheid bij de klimaattop volgende week in Egypte nog bij.' Maar het meest actuele probleem is de minister van Binnenlandse zaken, Suella Braverman.

Lees ook | Sunak overweegt vastzetten budgetten voor buitenlandse hulp

Zij was al omstreden vanwege haar scherpe asielbeleid, vertelt Van Bekhoven. 'Ze droomt er van om asielzoekers naar Rwanda te sturen'. Tijdens het korte premierschap van Liz Truss werd Braverman ontslagen omdat ze meerdere keren overheidsafspraken had geschonden en details van het migratiebeleid via haar privé-mail naar buiten had gebracht. 'Nog geen week nadat Truss haar ontsloeg en nadat Sunak haar weer in dienst nam, weigerde Braverman asielzoekers naar overvolle opvangcentra te sturen maar in een tijdelijk centrum in Dover te willen laten zitten.' Volgens Van Bekhoven kan Braverman mede om die redenen niet lang aanblijven.

Behoefte aan rust

De rijen binnen de Conservatieve Partij lijken desondanks wel gesloten. Volgens Van Bekhoven is er ook oprecht een sterke behoefte om een einde te maken aan de chaos van de afgelopen maanden. 'Maar de honeymoon van Sunak zal snel voorbij zijn gezien de enorme problemen die hem te wachten staan'. Het zoet houden van de verschillende clubjes binnen de partij zal moeilijk zijn, verwacht ze.

Naar verwachting zal Sunak grote investeringen opschorten en overheidsuitgaven heroverwegen. 'Dan kan het niet anders dan dat Lagerhuisleden zich gaan roeren omdat kiezers hier niet blij mee zullen zijn.'

Veel anders dan bezuinigen en belastingen verhogen, kan Sunak echter niet doen, denkt Van Bekoven. En dat is wel een probleem, want de publieke sector loopt al op het tandvlees en nieuwe bezuinigingen daar zullen daarom moeilijk zijn. 'Maar met alleen belastingverhogingen voor degene die het kunnen missen, verlengen van de windfall tax voor energiebedrijven kan het gat van 50 miljard pond niet gedicht worden.'

Suella Braverman (links) in gesprek met Rishi Sunak. De Britse premier heeft de rust teruggebracht, de vraag is voor hoe lang.
Suella Braverman (links) in gesprek met Rishi Sunak. De Britse premier heeft de rust teruggebracht, de vraag is voor hoe lang. (ANP / Eyevine)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen