Internationaal1 nov '22 10:53Aangepast op 1 nov '22 11:11

Kabinet haalt 12 Nederlandse IS-vrouwen naar Nederland

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het kabinet haalt dinsdag twaalf Nederlandse vrouwen die worden verdacht van terroristische misdrijven, samen met hun 28 kinderen, op uit het noorden van Syrië naar Nederland. Veel vrouwen zitten daar al lange tijd vast in kampen. Eenmaal hier worden de vrouwen aangehouden en berecht. Dat hebben het ministerie van Justitie en Veiligheid en Defensie aan de Tweede Kamer gemeld.

Amsterdam, 13-11-2021. Het Platform - Kinderen terug uit het Kalifaat -  demonstreert voor de 9de keer voor de terugkeer van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. In samenwerking met de Amsterdamse actiegroep Breng ze veilig terug.
Amsterdam, 13-11-2021. Het Platform - Kinderen terug uit het Kalifaat - demonstreert voor de 9de keer voor de terugkeer van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. In samenwerking met de Amsterdamse actiegroep Breng ze veilig terug. (ANP / Sabine Joosten)

Lees ook | Gerechtshof: Nederland hoeft IS-kinderen toch niet terug te halen

Het kabinet wil met deze speciale operatie voorkomen dat de twaalf vrouwen straffeloos blijven. Het kabinet is altijd terughoudend geweest met het ophalen van de vrouwen die er zelf voor hebben gekozen om daar te zijn, onder meer omdat een dergelijke operatie te gevaarlijk zou zijn. Maar onder druk van de rechtbank, komt het kabinet toch in actie.

Zorgvuldig

De rechtbank in Rotterdam bepaalde in mei dit jaar dat de verdachten naar Nederland moesten worden gehaald voor berechting of dat er een concrete toezegging zou komen dat ze worden gerepatrieerd. Het kabinet zegt dat de vrouwen na 'een zorgvuldig voorbereidingsproces' via een 'speciale operatie' naar Nederland worden gehaald.

De Tweede Kamer had in een motie van D66 en Volt ook erop aangedrongen om de betrokkenen naar Nederland te brengen. Het is volgens het ministerie de grootste groep vrouwen tot nu toe die wordt opgehaald.

Lees ook | Eerdmans (JA21): Berecht IS-vrouwen in Syrië


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen