Internationaal3 nov '22 15:51

Scholz bezoekt China en pleit voor minder afhankelijkheid

Auteurs: ANP en Mark van Harreveld

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz gaat donderdag naar Beijing voor een bezoek aan zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Hij is het eerste westerse staatshoofd op staatsbezoek in China sinds de uitbraak van het coronavirus in Wuhan in 2019. Ook is hij de eerste belangrijke politieke leider die Xi Jinping ontmoet sinds de Chinese president werd herkozen als partijleider. Voorsorterend op zijn bezoek kondigde Scholz een koerswijziging aan ten opzichte van China.

Lees ook | Zorgen om Chinese invloed in Europese havens

Scholz wees erop dat de belangrijke handelspartner van de Duitsers meer nadruk legt op de nationale eenheid en het versterken van het communistische systeem. 'Het China van vandaag is niet meer hetzelfde als vijf of tien jaar geleden', aldus Scholz tegen de Frankfurter Algemeine Zeitung. 'Het is duidelijk dat als China verandert, de manier waarop we met China omgaan ook moet veranderen.'

Minder afhankelijk

Het is niet helemaal duidelijk wat deze andere omgang precies behelst, maar zijn critici slijpen de messen vast. Vorige week drukte de kanselarij van Scholz een deal door waardoor het Chinese staatsbedrijf Cosco een belang van 24,9 procent kan nemen in drie terminals in de haven van Hamburg, Duitslands grootste haven. Het leverde hem felle kritiek op van zijn groene en liberale coalitiepartners.

Lees ook | Scholz zoekt steun bij Von der Leyen

Waar zijn voorganger Angela Merkel koos voor pragmatisme en samenwerking met de Chinezen, wil Scholz minder afhankelijk zijn van het land. Vooral als het gaat om belangrijke en zeldzame grondstoffen of toekomstige technologieën. Daarom stimuleert Duitsland bedrijven om dat soort producten ook elders vandaan te halen, aldus de bondskanselier.

Mensenrechten

Scholz wil tijdens zijn gesprek met XI onder andere de mensenrechten in het land en de onderdrukking van minderheden zoals de Oeigoeren bespreken. Ook hoopt hij dat Beijing Moskou onder druk zet over de inval in Oekraïne. 'Als permanent lid van de Veiligheidsraad heeft China een bijzondere verantwoordelijkheid. Duidelijke woorden van Beijing tot Moskou zijn belangrijk, om het Handvest van de Verenigde Naties en zijn principes hoog te houden.'

Lees ook | 'Twee derde wereldbevolking heeft goed gevoel bij Poetin'

Deze week reist de Duitse regeringsleider met een delegatie van CEO's oostwaarts. Zij vertegenwoordigen onder meer het chemiebedrijf BASF en de autofabrikanten Volkswagen en BMW - de drie bedrijven die vorig jaar de Europese investeringen op de Chinese markt domineerden, zelfs toen andere bedrijfssectoren op het continent terughoudender werden om geld in het land te pompen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen