Internationaal3 nov '22 07:20Aangepast op 3 nov '22 09:35

Biden: Amerikaanse democratie onder druk

Auteur: Jorn Lucas

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden staat de democratie in zijn land onder druk. In een toespraak tijdens een verkiezingsbijeenkomst zei Biden dat kiezers goed moeten nadenken op welke kandidaten ze stemmen. Want niet elke kandidaat heeft beloofd de uitslag te erkennen, en dat is een 'weg naar chaos'.

De Democraat vroeg kiezers om stil te staan bij de toekomst van de democratie wanneer ze stemmen bij de tussentijdse verkiezingen van volgende week. Ook drukte hij hun op het hart om de 'grote leugen' van Donald Trump te verwerpen. Bidens Republikeinse voorganger ontkent immers zijn verkiezingsnederlaag van 2020, wat volgens Biden politiek extremisme en geweld heeft aangewakkerd.

Verkiezingsretoriek

Volgens correspondent Jan Postma is de waarschuwing van Biden echt, zijn de spanningen in Amerika ook echt, maar is de toespraak vooral een slotakkoord in de verkiezingscampagne. 'Hij zei het tijdens een campagnebijeenkomst van de Democratische Partij. Maar de mensen over wie hij het heeft luisteren hier niet naar en zien Biden als een niet-legitieme president die dit zegt om zijn eigen partij te helpen.'

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden staat de democratie in zijn land onder druk. In een toespraak tijdens een verkiezingsbijeenkomst zei Biden dat kiezers goed moeten nadenken op welke kandidaten ze stemmen. Want niet elke kandidaat heeft beloofd de uitslag te erkennen, en dat is een 'weg naar chaos'.
Volgens de Amerikaanse president Joe Biden staat de democratie in zijn land onder druk. In een toespraak tijdens een verkiezingsbijeenkomst zei Biden dat kiezers goed moeten nadenken op welke kandidaten ze stemmen. Want niet elke kandidaat heeft beloofd de uitslag te erkennen, en dat is een 'weg naar chaos'. (ANP / AFP)

Biden zei een beroep te doen op 'alle Amerikanen, ongeacht de partij, om dit moment van nationaal belang tegemoet te komen. We moeten stemmen, wetende wat er op het spel staat', zei Biden in een toespraak bij Union Station in Washington, niet ver van het Capitool dat op 6 januari 2021 bestormd werd door aanhangers van Trump.

'Er zijn driehonderd kandidaten op verschillende niveaus die de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 niet accepteren. Dat zijn gouverneurs en Congresleden die aangeven ook de komende verkiezingen niet vertrouwen. En dat is echt gevaarlijk', zegt Postma.

Lees ook | Motief voor aanval op Pelosi nog onbekend

Midterms

Meer dan 300 Republikeinse kandidaten bij de tussentijdse verkiezingen van 8 november weigeren nog steeds de nederlaag van Trump te accepteren en voeren daar ook campagne mee, zei Biden. 'Er zijn kandidaten voor elk ambtsniveau in Amerika die niet beloven dat ze het resultaat zullen accepteren van de verkiezingen waaraan ze deelnemen', speechte Biden. 'Dat is de weg naar chaos in Amerika', zei hij. 'Het is ongekend. Het is onwettig. En het is on-Amerikaans.'

'Zoals ik al eerder heb gezegd, kun je niet alleen van je land houden als je wint', voegde de Democratische president eraan toe. Zes dagen voor de tussentijdse verkiezingen zei Biden: 'Dit is geen gewoon jaar. In een typisch jaar worden we niet vaak geconfronteerd met de vraag of de stem die we uitbrengen de democratie in stand houdt of in gevaar brengt. Dit jaar is dat wel zo'.

Lees ook | Republikein Liz Cheney voert campagne voor Democraten

Biden bracht ook Trumps weigering om zijn nederlaag in 2020 te accepteren en de daarop volgende aanval op het Capitool in verband met de recente aanval op Paul Pelosi. De echtgenoot van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, werd vorige week aangevallen in zijn huis door een belager die complottheorieën aanhing. Biden zei dat de aanvaller van Pelosi 'een hamer gebruikte om Pauls schedel in te slaan'.

Luister ook | Amerika Podcast - Midterms als stresstest voor de democratie

Stijgende spanning

'Pelosi is een vriend van Biden en dat maakt de aanval persoonlijk voor hem. Volgens de politie had deze man het gemunt op Nancy Pelosi', zegt Postma. Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen al langer voor geweld rond de verkiezingen. 'Dan gaat over zo'n aanval op Pelosi en bijvoorbeeld de bestorming van het Capitool. De spanning gaat hier richting het kookpunt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen