Internationaal3 nov '22 14:49

Bank of England verhoogt rente, voorziet tweejarige recessie en verdubbeling werkloosheid

Auteur: Mark van Harreveld

De Bank of England (BoE) verhoogt de rente in het Verenigd Koninkrijk met 0,75 procentpunt naar 3 procent. Met deze grootste rentestap sinds 1989 wil de BoE wil de hoge inflatie bestrijden, die in september meer dan 10 procent beliep. De president van de Britse centrale bank Andrew Bailey voorspelt dat het Verenigd Koninkrijk een 'zeer moeilijke' tweejarige recessie tegemoet gaat en dat de werkloosheid bijna zal verdubbelen.

President van de Bank of England Andrew Bailey licht de rentestap toe en voorspelt een recessie van twee jaar en een verdubbeling van de werkloosheid.
President van de Bank of England Andrew Bailey licht de rentestap toe en voorspelt een recessie van twee jaar en een verdubbeling van de werkloosheid. (ANP / AFP / Toby Melville)

Minister van Financiën Jeremy Hunt zei dat de inflatie 'zwaar drukt op gezinnen, gepensioneerden en bedrijven' en dat beteugeling van de inflatie 'de eerste prioriteit van de regering is'. 'Overal ter wereld stijgen de rentetarieven omdat landen de stijgende prijzen onder controle willen houden, grotendeels onder invloed van de Covid-19 pandemie en de invasie van Poetin in Oekraïne', zei hij.

'Het belangrijkste wat de Britse regering nu kan doen, is de stabiliteit herstellen, onze overheidsfinanciën op orde brengen en de schuld laten dalen. Zodat de rentestijgingen zo laag mogelijk blijven.'

Lees ook | Sunak gaat voor bezuinigen én hogere belastingen

Domino-effect

De Bank of England denkt dat een renteverhoging lenen duurder zal maken en mensen zal aanmoedigen om geen geld uit te geven, waardoor de druk op de prijzen zal afnemen. Maar hoewel de laatste renteverhoging door spaarders zal worden verwelkomd, zal deze een domino-effect hebben op mensen met hypotheken, creditcardschulden en bankleningen.

De stijging van vandaag volgt op economische onrust onder de regering van Liz Truss, ondanks dat het sentiment iets rustiger is geworden sinds Rishi Sunak het stokje van Truss overnam. Sunak heeft een nieuw plan beloofd om de nationale financiën later deze maand te herstellen, maar er worden belastingverhogingen en bezuinigingen verwacht, iets waarvan Truss uitdrukkelijk zei dat het niet zou gebeuren.

Lees ook | 'Het rommelt al in de verte voor Rishi Sunak'

Het pond is ingezakt en door de beslissing van de BoE is het voor de Britse overheid duurder geworden om geld te lenen. Sinds het rentebesluit is het pond twee procent gedaald ten opzichte van de dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen