Internationaal4 nov '22 10:00Aangepast op 30 nov '22 12:14

Scholz haalt banden met China aan tijdens bezoek aan Xi

Auteur: Joëlle Baelde

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft in Beijing gezegd dat hij hoopt de economische banden met China aan te halen. Tijdens een bliksembezoek aan de Chinese president Xi Jinping zei Scholz volgens een van zijn medewerkers dat 'het goed is om met elkaar te spreken, ook over onderwerpen waar we met verschillende perspectieven naar kijken'.

Duitse bondskanselier Scholz voor bliksembezoek in China.
Duitse bondskanselier Scholz voor bliksembezoek in China. (ANP / AFP / Kay Nietfeld)

Xi zei op zijn beurt dat het Duitse bezoek 'het wederzijds begrip en vertrouwen hopelijk zal vergroten en de samenwerking op verschillende terreinen kan verdiepen', zo zegt staatsomroep CCTV.

Het bezoek van Scholz aan Xi is in meerdere opzichten bijzonder, mede omdat hij de eerste leider van een G7-land is die de Chinese president bezoekt sinds het begin van de coronapandemie. Door de nog altijd strenge Chinese coronamaatregelen blijft Scholz slechts elf uur in China.

Lees ook | Scholz bezoekt China en pleit voor minder afhankelijkheid

De Duitse bondskanselier is ook de eerste regeringsleider die Xi bezoekt sinds hij twee weken geleden werd herkozen als partijleider. Naast de bondskanselier nemen ook tientallen topmannen van onder meer Volkswagen, BMW en Deutsche Bank deel aan het korte bezoek.

Koerswijziging

In aanloop naar zijn reis kondigde Scholz een koerswijziging aan ten opzichte van China. Hij wees erop dat de belangrijke handelspartner van de Duitsers meer nadruk legt op de nationale eenheid en het versterken van het communistische systeem. 'Het China van vandaag is niet meer hetzelfde als vijf of tien jaar geleden', aldus Scholz onlangs in de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. 'Het is duidelijk dat als China verandert, de manier waarop we met China omgaan ook moet veranderen.'

Lees ook | 'Loyaliteit gaat boven kunde bij Xi'

De Duitse regeringsleider heeft beloofd tijdens zijn gesprek met Xi de mensenrechten in het land en de onderdrukking van minderheden zoals de Oeigoeren te bespreken. Ook hoopt hij dat Beijing Moskou onder druk zet over de inval in Oekraïne.

Kritiek

CDU-leider Friedrich Merz vindt het bezoek van Scholz aan China 'op het verkeerde moment, onder de verkeerde omstandigheden en met de verkeerde doelstellingen', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock vindt het bezoek eigenlijk helemaal niks. Ze heeft duidelijk gemaakt dat als Scholz zou gaan, hij het in elk geval moet hebben over mensenrechten en over eerlijke concurrentievoorwaarden.'

Lees ook | Macron: handelsoorlog VS voorkomen

Dat Scholz ondanks kritiek naar China is afgereisd past volgens Marseille in het beeld rondom Scholz op dit moment. 'In het boek Die Akte Scholz wordt zijn tijd als burgemeester in Hamburg besproken, waarin hij 'alleingang' tot zijn handelsmerk maakte. Hij gaat alleen, ondanks verzoeken van bijvoorbeeld Macron om samen op te trekken. Uit het boek blijkt ook dat Scholz achter de schermen weinig mensen met zich mee krijgt en in zo'n situatie als deze zelf bepaalde beslissingen neemt, omdat hij denkt dat dat in het beste belang van Duitsland is', aldus Marseille.

Lees ook | Scholz zoekt steun bij Von der Leyen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen