Internationaal5 nov '22 09:00

Rivaal Erdogan eerste 'doelwit' Turkse mediawet

Auteur: Remy Kock

Volgens de Republikeinse Volkspartij (CHP) in Turkije is voorman en Erdogan-rivaal Kemal Kilicdaroglu het 'eerste doelwit' van de omstreden Turkse mediawet. De Turkse politie deed deze week een verzoek bij de openbaar aanklager om een onderzoek te starten naar de oppositieleider, nadat hij de overheid beschuldigde van een 'drugsepidemie'. Dat schrijft Reuters.

President Recep Tayyip Erdogan.
President Recep Tayyip Erdogan. (ANP / AFP)

Vorige maand werd de mediawet - die door de oppositie 'desinformatiewet' wordt genoemd - door de partij van zittend president Recep Tayyip Erdogan ingevoerd. Met de wet wordt het mogelijk om mensen die desinformatie verspreiden tot drie jaar cel op te leggen.

Lees ook | 'Erdogan doet het goed'

Critici zeggen daarover dat desinformatie of misleidende berichtgeving vage begrippen zijn, en aan interpretatie onderhevig zijn. Met die reden bestaan er ook zorgen over vrijheid van meningsuiting in het land in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar, en over wie ervoor kan worden vervolgd.

'Vuil geld'

Kilicdaroglu zei afgelopen maandag op Twitter dat Ankara niet genoeg vragen stelde over de afkomst van het geld dat het land binnenkwam en dat hetzelfde vuile geld vanuit de drugshandel kwam om zo de Turkse staatsschuld verder af te lossen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Kilicdaroglu wordt gezien als een van de voornaamste kandidaten om het tegen president Erdogan op te nemen in juni 2023. Erdogan reageerde fel op de aantijgingen van Kilicdaroglu, waarbij hij de oppositieleider 'verachtelijk' noemde. De Turkse politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de kwestie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen