Internationaal5 nov '22 10:16Aangepast op 5 nov '22 12:00

Liveblog | Communicatieproblemen in Oekraïne door Starlink

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 255 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen van dien.

Een kapotgeschoten schoolgebouw.
Een kapotgeschoten schoolgebouw. (ANP / AFP)

Iran erkent levering van drones aan Rusland

12:00 | De Iraanse regering heeft voor het eerst toegegeven dat het militaire drones heeft geleverd aan Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zei zaterdag dat dit enkele maanden was voor de Russische inval in Oekraïne op 24 februari.

Rusland gebruikt drones om aanvallen uit te voeren op doelen in Oekraïne. Veel van die aanvallen zijn gericht op de (energie)infrastructuur van het land. Oekraïne en zijn westerse bondgenoten beschuldigen Iran er al langer van die drones te hebben geleverd, iets wat Teheran tot dusverre heeft ontkend.

Amir-Abdollahian zei dat het slechts om een 'klein aantal' drones ging en dat na het begin van de oorlog geen leveringen meer hebben plaatsgevonden. Ook ontkende hij dat Iran Rusland aan raketten heeft geholpen, iets waar Iran eveneens van beschuldigd wordt.

Rusland ontkent dat het Iraanse drones gebruikt in Oekraïne. Het Oekraïense leger meldde vorige week echter sinds half september meer dan driehonderd uit Iran afkomstige drones te hebben neergehaald.

De Europese Unie besloot vorige maand sancties op te leggen aan Iran wegens de levering van de drones aan Rusland.

Communicatieproblemen in Oekraïne door haperend Starlink-internet

00:35 | Oekraïense troepen hebben de afgelopen dagen communicatieproblemen ondervonden vanwege storingen bij de satelliet-internetdienst Starlink van miljardair Elon Musk, vertellen bronnen aan nieuwszender CNN. Mogelijk ligt de oorzaak bij een tekort aan financiering voor de Starlink-verbinding van SpaceX. Het ruimtebedrijf onderhandelt met het Amerikaanse ministerie van Defensie over wie de rekening van de verbinding in Oekraïne moet betalen, zeggen bronnen tegen CNN.

Ongeveer 1300 Starlink-terminals zouden in de afgelopen week offline zijn gegaan, aldus CNN. Met behulp van in totaal zo'n 25.000 terminals kan Oekraïne via een satellietverbinding blijven communiceren op het moment dat mobiele telefoonnetwerken en internetverbindingen uitvallen als gevolg van de oorlog. Bondgenoten van Oekraïne, waaronder de VS, Polen en het Verenigd Koninkrijk, betalen het onderhoud van 11.000 Starlink-terminals.

Vraag is nu wie de 14.000 andere Starlink-terminals blijft betalen. De maandelijkse onderhoudskosten per eenheid kunnen oplopen tot 4500 dollar (ruim 4500 euro). Een bron binnen het Amerikaanse Pentagon zegt tegen CNN dat er onderhandelingen met SpaceX gaande zijn over het financieren van de verbinding in Oekraïne. De recente storingen worden omschreven als een 'aanzienlijk probleem' voor de Oekraïense strijdmacht. De terminals zouden losgekoppeld zijn vanwege geldgebrek.

In september waarschuwde SpaceX het Amerikaanse ministerie van Defensie dat het al 100 miljoen dollar (ruim 100 miljoen euro) had uitgegeven aan de verbinding in Oekraïne en dat het bedrijf dat niet voor onbepaalde tijd zou kunnen volhouden. SpaceX verzocht het Pentagon een deel van de financiering over te nemen.

VS: Rusland en China komen plichten VN rond Noord-Korea niet na

4 november - 22:21 | De Verenigde Staten hebben Rusland en China er vrijdag van beschuldigd Noord-Korea te behoeden voor verdere acties van de VN-Veiligheidsraad. Volgens Linda Thomas-Greenfield, VN-ambassadeur voor de Verenigde Staten, gaan de landen 'tot het uiterste' om de ballistische rakettesten van Pyongyang goed te praten.

'Je hebt niet het recht om je verplichtingen aan de Veiligheidsraad niet na te komen, omdat Noord-Korea je misschien wapens kan verkopen om je agressieve oorlog in Oekraïne te bekostigen, of omdat je denkt dat het land een goede regionale bufferzone kan zijn', aldus Thomas-Greenfield. De VN-ambassadeur noemde Rusland en China niet bij naam.

De VS had samen met onder meer het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk opgeroepen tot een bijeenkomst van de Veiligheidsraad vrijdag om de situatie rond Noord-Korea te bespreken. Noord-Korea vuurde de afgelopen maanden regelmatig ballistische raketten af. Woensdag waren dat er zelfs 23, het grootste aantal sinds Kim Jong-un aan de macht is.

De rakettesten hebben geleid tot sancties van de internationale gemeenschap. China en Rusland pleiten er echter voor om de sancties te versoepelen, naar eigen zeggen om Pyongyang over te halen om onderhandelingsgesprekken te voeren.

Wagner-groep die vecht in Oekraïne opent eerste hoofdkwartier

4 november - 19:55 | De Russische paramilitaire organisatie Wagner heeft haar eerste officiële hoofdkwartier geopend in Sint-Petersburg. Het privéleger, dat jarenlang geheimzinnig op de achtergrond bleef, geeft inmiddels openlijk toe mee te vechten in Oekraïne.

De opening was onlangs door Wagner-eigenaar Jevgeni Prigozjin aangekondigd op sociale media. Wagner heeft ook huurlingen ingezet in landen in Latijns-Amerika en Afrika en in Syrië.

De nieuwe Wagner-centrale moet 'een ​​comfortabele omgeving bieden voor het genereren van nieuwe ideeën om de Russische defensiecapaciteit te verbeteren', aldus Prigozjin in een verklaring. Vorige maand maakte Prigozjin een einde aan jarenlange geruchten toen hij toegaf dat hij de groep had opgericht.

De Wagner-groep wordt er al tijden van verdacht een rol te spelen bij het realiseren van de buitenlandse ambities van Moskou, hoewel het Kremlin alle banden ontkent. De troepenmacht en zijn leider spelen een steeds belangrijkere rol bij het Russische offensief in Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen