Internationaal5 nov '22 12:53

Sunak wil verloren vertrouwen Truss-tijdperk terugwinnen

Auteur: Remy Kock

Premier Rishi Sunak van het Verenigd Koninkrijk heeft gezegd dat het nieuwe financiële beleid ervoor zal zorgen dat de Conservatieve partij wat van het - door oud-premier Liz Truss verloren - vertrouwen terug zal winnen van de bevolking. Dat schrijft Bloomberg.

Rishi Sunak.
Rishi Sunak. (i-Images / eyevine)

In een interview met The Times gisteren benadrukte Sunak zijn financiële achtergrond als oud-minister van Financiën, waarbij hij tevens het financiële beleid van zijn voorganger Truss bekritiseerde. Het zogeheten 'minibudget' van eind september was een sugar rush, volgens Sunak. Zijn eigen financiële voorstellen, die hij op 17 november presenteert, zijn echter 'eerlijk en medelijdend'.

Lees ook | Bank of England verhoogt rente, voorziet tweejarige recessie en verdubbeling werkloosheid

Hij ontweek tevens opmerkingen van de gouverneur van de Engelse centrale bank Andrew Bailey, dat de beschadigde geloofwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk er in geresulteerd heeft dat de staatskas extra premies moet betalen over leningen. Sunak: 'Een hoop uitdagingen in het Verenigd Koninkrijk zijn uitdagingen die in de hele wereld spelen.' Hij doelde daarmee onder meer op de nasleep van Covid in bevoorradingsketens en het effect van de Russische invasie van Oekraïne op de energieprijzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen