Internationaal6 nov '22 10:10Aangepast op 6 nov '22 12:00

Liveblog | VS sporen Oekraïne aan tot bereidheid onderhandelingen

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 256 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen van dien.

Een Oekraïense dame te midden van een aan flarden geschoten huis.
Een Oekraïense dame te midden van een aan flarden geschoten huis. (EPA)

Door Russen bezette Nova Kakhovka-dam beschadigd na bombardement

11:58 | De Oekraïense dam Nova Kakhovka, die in Russische handen is, is flink beschadigd na Oekraïense bombardementen. Dat schrijft Reuters. Volgens het Russische staatspersbureau TASS zou de dam zijn belaagd met HIMARS-raketten van Amerikaanse makelij.

VS sporen Oekraïne aan bereidheid tot onderhandelingen te tonen

04:46 | De Verenigde Staten hebben Oekraïne achter gesloten deuren aangespoord om zich bereid te tonen voor onderhandelingen met Rusland, meldt The Washington Post zaterdag op basis van ingewijden. Oekraïne zou volgens de VS niet langer openlijk moeten weigeren vredesgesprekken te voeren zolang de Russische president Vladimir Poetin aan de macht is.

Volgens de ingewijden zou de aansporing door de VS niet bedoeld zijn om Oekraïne daadwerkelijk aan de onderhandelingstafel te krijgen. In plaats daarvan zou het een strategische zet moeten zijn om ervoor te zorgen dat Kiev de steun van andere landen behoudt nu de oorlog mogelijk nog jaren duurt.

De VS zouden net als Oekraïne inzien dat Poetin op dit moment niet serieus wil onderhandelen. Tegelijkertijd leidt het feit dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski zelf ook alle onderhandelingen weigert tot toenemende zorgen in landen waar de oorlog grote gevolgen heeft voor de prijs van onder meer voedsel en brandstof. 'Oekraïne-moeheid is voor sommige van onze bondgenoten echt een realiteit', aldus een anonieme Amerikaanse functionaris tegenover The Washington Post.

In een reactie op de berichtgeving door de Amerikaanse krant zegt een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland moet stoppen met de bombardementen en raketaanvallen en dat het land zijn troepen moet terugtrekken uit Oekraïne als het wil laten zien dat het klaar is voor onderhandelingen. 'Zoals we al vaker hebben gezegd: geen woorden, maar daden', aldus de vertegenwoordiger. 'Het Kremlin blijft zorgen voor escalaties in deze oorlog. Het Kremlin laat al sinds voor de invasie in Oekraïne zien dat het niet bereid is om serieus deel te nemen aan onderhandelingen'.

Zelenski wil geld inzamelen voor maritieme drones

5 november - 21:36 | De Oekraïense regering is lyrisch over de inzet van maritieme drones tegen Russische vloot in de Zwarte Zee. Na de spectaculaire aanval op Russische schepen in de oorlogshaven Sebastopol op de Krim wil Kiev meer van dit soort wapens kopen. 'Komende week beginnen we een crowdfundingsactie om de middelen te verwerven voor een vloot marinedrones', zei president Volodimir Zelenski zaterdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap.

Zelenski denkt dat iedereen de noodzaak van dit initiatief inmiddels wel begrijpt. 'Ik weet zeker dat miljoenen mensen dit doel in onze defensie zullen steunen. Iedereen heeft al gezien hoe dit werkt. En het is alleen bestemd voor de bescherming van ons maritieme gebied. We eisen niets op dat niet van ons is.'

In mei werd het platform United24 in het leven geroepen om wereldwijd fondsen te werven voor hulp aan Oekraïne. De donaties van particulieren, buitenlandse partners en liefdadigheidsorganisaties komen niet alleen ten goede aan de nationale strijdkrachten, maar zijn ook bestemd voor onder meer humanitaire hulp, medicijnen en het herstel van de infrastructuur. Tot dusver is er volgens Kiev dankzij U24 al ongeveer 220 miljoen dollar gespendeerd aan bewapening.

Pro-Russische rechter in regio Donetsk neergeschoten

5 november - 20:30 | De pro-Russische rechter Aleksander Nikoelin is in het Oekraïense stadje Voehlehirsk in de regio Donetsk neergeschoten en zwaargewond geraakt. Dat heeft Denis Poesjilin, de bestuurder van de door de Russen bezette delen van de provincie, zaterdag bekendgemaakt.

De toestand van het slachtoffer, dat in juni twee Britten en een Marokkaan ter dood veroordeelde, is ernstig maar stabiel. Poesjilin houdt Kiev verantwoordelijk voor de aanslag. 'Het Oekraïense regime gaat maar door met zijn smerige, terroristische methodes', schreef hij op Telegram. De afgelopen maanden is een aantal door de Russen aangestelde overheidsfunctionarissen in Donetsk gedood of verwond.

Nikoelin gaf de drie buitenlanders afgelopen zomer de doodstraf omdat hij ze schuldig achtte aan een poging om in dienst van Oekraïne de lokale autoriteiten omver te werpen. Poesjilin noemde hen destijds 'nazi-oorlogscriminelen'. Het drietal kwam in september vrij dankzij een omvangrijke gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland.

Kerncentrale Zaporizja krijgt weer stroom van buiten

5 november - 19:36 | De grote kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja krijgt weer stroom geleverd van buiten het complex in Enerhordar. Beide externe elektriciteitskabels zijn na twee dagen weer hersteld. Dat heeft Rafael Grossi, de directeur van het internationaal atoomenergieagentschap IAEA, zaterdag via Twitter later weten.

De kerncentrale, die door Russische legereenheden bezet wordt gehouden, heeft elektriciteit van elders nodig voor de koeling van de reactoren. Door oorlogshandelingen en andere problemen valt dat netwerk met regelmaat uit en moet worden overgeschakeld op dieselgeneratoren. Die kunnen echter maar voor een beperkte periode draaien.

Grossi maakt zich al maanden ernstige zorgen over de situatie ter plekke, maar dringt tot dusver vergeefs aan op het instellen van een veiligheidszone. Moskou en Kiev geven elkaar de schuld van de beschietingen.

Zelenski: Iran liegt over drone-leveringen aan Rusland

5 november - 19:11 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat Iran liegt over het leveren van militaire drones aan Rusland. De Iraanse buitenlandminister zei zaterdag dat het slechts om een 'klein aantal' ging en dat de leveringen maanden voor het begin van de oorlog in Oekraïne hadden plaatsgevonden.

De Iraanse regering erkende daarmee voor het eerst drones te hebben geleverd aan Rusland. Maar de uitlatingen van de minister komen volgens Zelenksi niet overeen met de waarheid. De Oekraïense president stelt dat zijn leger dagelijks zeker tien Iraanse drones uit de lucht schiet. Sinds half september zijn er volgens Kiev al meer dan driehonderd neergehaald.

'Als Iran blijft liegen over iets wat voor de hand ligt, zal de wereld meer inspanningen moeten leveren om de terroristische samenwerking tussen de Russische en Iraanse regimes te onderzoeken, en wat Rusland Iran betaalt voor deze samenwerking', zei Zelenski.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken haalde eerder op de dag al uit naar Iran. 'Teheran moet beseffen dat de gevolgen van medeplichtigheid aan de misdaden van de Russische agressie tegen Oekraïne veel groter zullen zijn dan het voordeel van de steun van Rusland', verklaarde een woordvoerder. Rusland ontkent in Oekraïne Iraanse drones te gebruiken.

Rusland zet drones in voor aanvallen op doelen in Oekraïne, met name op de (energie)infrastructuur. De Oekraïense bevolking wordt door de regering opgeroepen zo min mogelijk elektriciteit te gebruiken. Energieleveranciers zijn overgegaan op geplande stroomonderbrekingen om overbelasting van de netwerken te voorkomen en om de infrastructuur te kunnen repareren.

Oekraïne en zijn westerse bondgenoten beschuldigen Iran er al langer van drones te hebben geleverd aan Rusland. De Europese Unie besloot vorige maand Iran daarvoor te sanctioneren. Het land wordt ook beschuldigd van het leveren van raketten aan Rusland, maar in tegenstelling tot de levering van drones wordt dat nog altijd door de Iraanse autoriteiten ontkend.

Tienduizenden Italianen demonstreren voor vrede in Oekraïne

5 november - 18:10 | Tienduizenden Italianen zijn zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. Ze eisten niet alleen vrede, maar ook beëindiging van de wapenleveranties om het Russische invasieleger te bestrijden. 'Nee tegen oorlog. Nee tegen het sturen van wapens', stond op een van de grote spandoeken die de actievoerders meedroegen.

Italië, medeoprichter van de NAVO in 1949, steunt Oekraïne sinds het begin van de oorlog in februari, onder meer met militair materieel. De nieuwe regeringsleider Giorgia Meloni van de rechts-nationalistische partij Fratelli d'Italia heeft laten weten daarmee door te zullen gaan. Oud-premier Giuseppe Conti zei eerder nog dat Italië zich sterk zou moeten maken voor vredesonderhandelingen.

In Rome deden volgens de politie zo'n 30.000 mensen, onder wie Conti, mee aan de vredesmars. Velen zwaaiden met regenboogvlaggen, op het Piazza della Repubblica werd een exemplaar van 50 meter ontvouwd. Ook in Milaan werd gedemonstreerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen