Internationaal6 nov '22 10:41

Chinese markten blijven volatiel door Covid Zero-beleid

Auteur: Remy Kock

De Chinese markten gaan opnieuw een volatiele week tegemoet nadat Chinese gezondheidsdiensten hebben gezegd vast te zullen houden aan de Covid Zero-aanpak, waarmee de effecten van de coronapandemie moeten worden afgeremd. Dit heeft het optimisme van investeerders aldaar flink getemperd, die al voorzichtig droomden van versoepelingen. Dat schrijft Bloomberg.

In China wordt er nog altijd met zware lockdowns en maatregelen tegen het coronavirus gewerkt.
In China wordt er nog altijd met zware lockdowns en maatregelen tegen het coronavirus gewerkt. (CFOTO/Sipa USA)

Activa als aandelen en olie stegen de afgelopen week in waarde vanwege de overtuiging dat China concrete stappen nam richting de heropening van het land. De Hang Seng China Enterprises Index kende de grootste wekelijkse stijging sinds 2015, waarbij een vat Brentolie de hoogste prijs in twee maanden aantikte. Ook de prijzen van ijzererts en de Chinese valuta yuan schoten omhoog.

Lees ook | Xi Jinping voor derde keer gekozen tot leider van China

De hoop werd gisteren echter flink getemperd door de Chinese autoriteiten. 'Voorbeelden uit het verleden tonen aan dat ons beleid met betrekking tot het voorkomen en het controleren van het virus correct is geweest', zei Hu Xiang, een bestuurder van de Nationale Gezondheidscommissie in China.

Strikt

Met die opmerking maken de gezondheidsautoriteiten in China meer dan duidelijk zich te willen houden aan de strategie die China met betrekking tot corona hanteert. Daarin wordt vooral vastgehouden aan lockdowns en massaal testen om infecties zo snel mogelijk in te dammen.

Lees ook | Krimp voor Chinese industrie door coronalockdowns

Echter, die strategie heeft zo zijn weerslag gehad op de Chinese economie, die op zijn beurt ervoor heeft gezorgd dat de financiële markten in zwaar weer terechtkwamen.

Mogelijke uitweg

De Goldman Sachs Group Inc. voorziet een mogelijke uitweg voor China van het Covid Zero-beleid. Daarvoor zou er met name ingezet moeten worden op het wegnemen van publieke angst voor het virus en andere medische voorbereidingen. 'Maar tot die voorbereidingen zijn getroffen, moet China aan het Covid Zero-beleid vasthouden', is de conclusie van enkele economen, waaronder Hui Shan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen