
Volgens oud-minister Villiers zal het schrappen en vervangen van veel EU-wetgeving een tijdrovende kwestie zijn die te veel van het Britse ambtenarenapparaat zal vergen. Bovendien gaat het om wetten die over het algemeen populair en goed zijn voor het land. Wetgeving zoals de statiegeldregeling - die bedoeld was om recycling van artikelen zoals plastic flessen aan te moedigen en die zowel bij het publiek als de drankensector algemeen populair was - wordt nu volgens Villiers bedreigd.
Lees ook | VK maakt zich op voor heftige recessie, maar niemand praat over Brexit
Andere wetten die op de nominatie staan geschrapt te worden zijn onder meer een verbod op dierproeven voor cosmetica, compensatierechten voor passagiers van vertraagde vluchten, rechten van werknemers, gelijke beloning voor mannen en vrouwen en pensioenrechten voor weduwen van huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht.
Immens
Villiers, naast oud-minister een voormalig lid van het Europees Parlement dat in 2016 de Brexit steunde, noemde de voorstellen van de inmiddels vertrokken Rees-Mogg onrealistisch. 'We weten niet eens precies hoeveel wetten op milieugebied door het wetsvoorstel zouden worden beïnvloed, maar groepen hebben er wel 570 geteld die in relatief korte tijd moeten worden bekeken', aldus Villiers. 'Dat is een immense hoeveelheid werk, en ik vrees dat het werk niet voltooid zal zijn tegen de deadline van 2023 of 2026.'
Lees ook | 'Kans op nieuwe verkiezingen Noord-Ierland 99,9 procent'
Labour-parlementslid Stella Creasy, die vroeg naar de capaciteit van de ambtenarij om ministers te adviseren over welke wetten moeten worden behouden, gewijzigd of geschrapt, kreeg te horen dat op het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg drie ambtenaren aan de naar schatting 137 wetten werken. Op het ministerie van Bedrijfsleven, Energie en Industriële Strategie (BEIS) zijn dat er 77.
Lees ook | Britten passen Brexit-regels aan na problemen: 'Ze geven anderen de schuld'