Internationaal8 nov '22 19:45

Erdogan: 'In Zweden lopen de terroristen gewoon op straat'

Auteur: Jorn Lucas

Turkije stemt pas in met een Zweeds lidmaatschap van de NAVO, als het land concretere maatregelen neemt tegen terrorisme. Dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet akkoord is met Zweede toetreding is een domper voor de nieuwe Zweedse premier Ulf Kristersson. 'Afgelopen weken heeft hij pogingen gedaan om dit proces vlot te trekken maar Erdogan blijft hetzelfde riedeltje afsteken en bindt niet in', zegt Koen Verhelst, correspondent van BNR in Scandinavië.

Zweden hoopte op een akkoord van Erdogan door richting Turkije meer verzoenende woorden te spreken, zegt Verhelst. 'Zo heeft Kristersson gezegd dat er wapenleveranties volgen naar Turkije, terwijl dat volgens de Zweedse wet niet mogelijk is zolang het land geen lid van de NAVO is. En Zweden gaat organisaties die aan de Koerdische vrijheidsbeweging zijn gelieerd op een lijst van terroristische organisaties zetten.'

Het gaat dan met name om de Syrisch-Koerdische militie YPG. Turkije beschouwt de YPG als een terroristische organisatie en een verlengstuk van de Turks-Koerdische PKK. Turkije wil dat Zweden sympathisanten van deze bewegingen uitlevert, maar dat ligt gevoelig en is soms juridisch niet mogelijk.

Lees ook | Ulf Kristersson nieuwe premier van Zweden

Premier Kristersson beloofde de veiligheidstoezeggingen aan Turkije na te komen. 'Ik wil alle Turken geruststellen, Zweden zal alle verplichtingen aan Turkije om de terroristische dreiging tegen te gaan nakomen', aldus de onlangs aangetreden regeringsleider. Hij vond de bijeenkomst 'heel productief'.

Lees ook | Erdogan staat open voor gesprekken Zweedse toetreding NAVO

Maar Erdogan benadrukt dat Zweden concreet moet laten zien dat het de in juni gemaakte afspraken over antiterrorisme serieus neemt. 'Erdogan zei in de persconferentie dat de terroristen in Zweden gewoon op straat lopen en een veilige haven krijgen in Europa'. Later deze maand volgt een nieuwe ontmoeting in Stockholm, Erdogan hoopt dan een 'positiever beeld' te zien.

Turkije stemt pas in met een Zweeds lidmaatschap van de NAVO, als het land concretere maatregelen neemt tegen terrorisme. Dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet akkoord is met Zweede toetreding is een domper voor de nieuwe Zweedse premier Ulf Kristersson. '
Turkije stemt pas in met een Zweeds lidmaatschap van de NAVO, als het land concretere maatregelen neemt tegen terrorisme. Dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan niet akkoord is met Zweede toetreding is een domper voor de nieuwe Zweedse premier Ulf Kristersson. ' (ANP / AFP)

Lees ook | Zweden komt Turkije tegemoet voor goedkeuring NAVO-lidmaatschap

Het Zweedse parlement stemt volgende week woensdag over een grondwetswijziging die aanscherping van de antiterrorismewetten mogelijk maakt. Dat zou de weg vrijmaken voor wetten om 'de vrijheid van vereniging van groepen die betrokken zijn bij terrorisme te beperken', meldde het parlement.

Hongarije

Volgens de Turken steunt Zweden de YPG, evenals Finland, dat ook NAVO-lid wil worden. Van de dertig NAVO-lidstaten zijn er inmiddels 28 akkoord met de toetreding van beide landen tot de NAVO. Naast Turkije moet Hongarije nog goedkeuring geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen