Internationaal8 nov '22 16:31

Wanneer weet je wie de midterms heeft gewonnen?

Auteurs: Jorn Lucas en Reuters

Wees voorbereid op een lange nacht en misschien dagen wachten voordat het duidelijk is of de Republikeinen of de Democraten van president Joe Biden de tussentijdse verkiezingen hebben gewonnen. Een korte handleiding van de midterms.

Alle 435 zetels in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden liggen voor het oprapen, net als 35 Amerikaanse Senaatszetels en 36 gouverneursposten. De Republikeinen hebben vijf zetels nodig om een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te krijgen en slechts één om de Senaat te beheren. Volgens opiniepeilingen is de kans heel groot dat de Republikeinen een meerderheid van het Huis krijgen, maar de strijd om de Senaat is minder makkelijk gestreden is de verwachting.

Wees voorbereid op een lange nacht en misschien dagen wachten voordat het duidelijk is of de Republikeinen of de Democraten van president Joe Biden de tussentijdse verkiezingen hebben gewonnen. Een korte handleiding van de midterms.
Wees voorbereid op een lange nacht en misschien dagen wachten voordat het duidelijk is of de Republikeinen of de Democraten van president Joe Biden de tussentijdse verkiezingen hebben gewonnen. Een korte handleiding van de midterms. (ANP / Zuma Press)

Omdat Democraten vaker per post stemmen dan Republikeinen, zullen de eerste resultaten een vertekend beeld kunnen geven. In sommige staten, zoals Florida en North Carolina, mogen de poststemmen vóór de verkiezingsdag al worden geteld en worden dan ook als eerste bekendgemaakt. In staten als Pennsylvania en Wisconsin mag dat niet.

Liveblog | In de Verenigde Staten vinden vandaag de tussentijdse verkiezingen plaats. Volg dit liveblog voor het laatste nieuws

De eerste resultaten worden rond middernacht verwacht. Een verlies van de Democraten in Viriginia en North Carolina kan een signaal zijn dat de Republikeinen deze midterms zullen winnen.

Desondanks kan het nog wel even duren voordat duidelijk is wie er met de uiteindelijke winst van door gaat. In Californië duurt het meestal weken om alle stembiljetten te tellen, deels omdat het de stembiljetten telt die zijn afgestempeld op de verkiezingsdag, zelfs als ze dagen later aankomen. Nevada en de staat Washington staan dit ook toe, elke stem telt mits deze voor 8 november zijn afgestempeld.

Strenge controles

Het kan langer duren, misschien zelfs weken, om te weten welke partij de Senaat zal controleren, verwachten deskundigen. Vooral in Pennsylvania, Arizona en Georgia zal de controle op de uitslag minutieus zijn.

Als de Senaatsrace van Georgië too close to call is en geen enkele kandidaat meer dan 50% van de stemmen krijgt, kan er op 6 december een tweede verkiezingsronde worden gepland. Het nieuwe congres wordt ingehuldigd op 3 januari 2023.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen