Internationaal9 nov '22 06:42

Midterms in Amerika: Republikeinse vloedgolf blijft uit

Auteur: BNR Webredactie

Er is nog veel onduidelijk over de samenstelling van het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat. In belangrijke swing states is sprake van een nek-aan-nekrace, de getelde stemmen liggen te dicht bij elkaar om een uitspraak te kunnen doen over wie de tussentijdse verkiezingen gaan winnen.

Liveblog | Nek-aan-nekrace in swing states. Volg dit liveblog voor het laatste nieuws.

De laatste stembureaus zijn inmiddels gesloten. Het gaat nog wel even duren voor dat alle stemmen zijn geteld maar van een Republikeinse vloedgolf is nog geen sprake. 'Het gaat ook nog wel even duren voordat er een uitslag is', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg vanuit New York.

De grote golf van overwinningen die de Republikeinen zouden behalen in het Huis van Afgevaardigden lijkt uit te blijven, maar ze pakken zoals verwacht wel de meerderheid. De strijd om de Senaat is veel spannender. Daar gaat de race gelijk op. Vooral in Pennsylvania en Georgia ligt het dicht bij elkaar, mogelijk is in Georgia een tweede stemronde nodig. Het is gebruikelijk dat een zittende regering bij de eerste midterms verliest, maar van een verwacht bloedbad voor de Democraten lijkt vooralsnog uit te blijven.

Incident in Arizona

De verkiezingen verlopen vooralsnog rustig, ondanks veel spanning in de afgelopen maanden. Een incident met telmachines in Maricopa County, waar in ook Phoenix ligt, krijgt wel veel aandacht. 'De machines konden niet alle stemmen lezen, inmiddels zijn de problemen verholpen. Een verzoek van de Republikeinen om de stembureaus langer open te houden is door de rechter tegen gehouden, en dat leidt weer tot complottheorieën op social media', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Op zijn eigen sociale medium Truth Social riep Trump zijn aanhangers op zich niet neer te leggen bij de situatie. 'Er komen berichten binnen uit Arizona dat de stemmachines niet goed werken in overwegend Republikeinse/conservatieve gebieden', schreef Trump, eraan toevoegend: 'Alweer? De mensen zullen het niet pikken!'

DeSantis

Republikein Ron DeSantis heeft als verwacht de gouverneursverkiezingen in de Amerikaanse staat Florida gewonnen. DeSantis (44) werd in 2018 voor het eerst tot gouverneur van Florida gekozen, destijds met een kleine marge. DeSantis wordt beschouwd als een mogelijke presidentskandidaat voor 2024 en de grootste Republikeinse concurrent van oud-president Donald Trump.

Hoewel de Amerikaanse ex-president Donald Trump wel op DeSantis heeft gestemd, waarschuwt Trump hem om zich niet kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024. 'Ik zou dingen kunnen zeggen die niet bijzonder vleiend zijn, ik weet meer over hem dan wie dan ook - behalve misschien zijn vrouw', zei Trump dinsdag tegen Fox News. "

In belangrijke staten is het too close to call, de stemmen worden nog geteld maar van een grote winst van de Republikeinen in de Senaat is nog geen sprake, in het Huis van Afgevaardigden is de verdeling duidelijker.
In belangrijke staten is het too close to call, de stemmen worden nog geteld maar van een grote winst van de Republikeinen in de Senaat is nog geen sprake, in het Huis van Afgevaardigden is de verdeling duidelijker. (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen