Internationaal9 nov '22 07:35Aangepast op 9 nov '22 07:59

'Klein vlaggetje kan uit bij Republikeinen'

Auteur: Julian Verbeek

De Republikeinen stevenen af op een overwinning in het Congres, maar het blijft razend spannend in de Senaat. Van een enorme rode golf is geen sprake. Buitenlandcommentator Bernhard Hammelburg zegt 'de vlag kan uit bij de Republikeinen, maar het is een klein vlaggetje'.

Oud-president Trump deed zijn best om collega-Republikeinen in het zadel te helpen.
Oud-president Trump deed zijn best om collega-Republikeinen in het zadel te helpen. (ANP / Zuma Press)

Volgens Hammelburg boeken de Democraten een 'heel belangrijke' zege in de Senaatsverkiezingen in Pennsylvania. De belangrijke nieuwsmedia 'callen' deze strijd voor Democraat John Fetterman. 'Het gaat daar om honderd zetels, die nu precies 50/50 zijn verdeeld. Als de Democraten deze zetel nu winnen, is dat belangrijk'.

Spiegeling in het congres

Hoewel de winst niet zo groot lijkt te worden als gehoopt, lijkt het Congres vrijwel zeker naar de Republikeinen te gaan. Amerika-deskundige Jan Postma ziet een 'spiegeling' van de sitaatie otnstaan. De kleine meerderheid van de Democraten wordt omgeruild voor een kleine meerderheid van de Republikeinen.

Congresvoorzitter Nancy Pelosi wordt vervangen door Republikein Kevin McCarthy, en die zal het knap lastig krijgen. Met slechts een kleine meerderheid zal hij volgens Postma 'alle kikkers in de kar moeten houden' om invloed uit te oefenen. 'Er is een vrij luide Trump-vleugel en die moet hij ook bij zich zien te houden. Dat wordt nog interessant.'

Bidens werk wordt niet makkelijker

Een meerderheid in het Congres betekent dat Republikeinen invloed krijgen op allerlei juridische onderzoeken en zij kunnen Bidens beleid frustreren. Het onderzoek naar de bestorming van het Congres zal waarschijnlijk kind van de rekening worden.

Het zal voor Biden een stuk moeilijker worden om beleid te maken. Maar, nuanceert Hammelburg, 'Biden maakt hetzelfde mee als Clinotn en Obama, presidenten die gewoon nog een tweede termijn hebben gehaald. Het leven van de president wordt niet totaal onmogelijk gemaakt, maar het wordt wel lastiger.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen