Weinig speling
De zuiderburen leggen het werk niet zonder reden neer, vakbonden eisen meer koopkrachtcompensatie. Daarnaast willen de actievoerders dat de Belgische overheid stappen onderneemt om de forse energierekeningen van veel inwoners te betalen. Momenteel neemt de regering wel al een aantal maatregelen vanwege de torenhoge energieprijzen.
Lees ook | Ontevreden Etos-medewerkers eisen meer loon
'Huishoudens ontvangen nu twee keer een bedrag van 192 euro om de rekeningen te kunnen betalen', vertelt Reygaert. 'Daarnaast is er in België sprake van automatische loonindexatie, dit houdt grofweg in dat de lonen meestijgen met de prijzen. Maar volgens veel actievoerders is dit dus nog niet genoeg. De overheid geeft echter aan dat er weinig speling is omdat er dus al sprake is van deze maatregelen. Ik vrees dan ook dat de eis van de vakbonden op niets zal uitdraaien.'
Andere stakingen
De werkonderbrekingen staan niet op zichzelf. Op 1 september vond al een kleinschalige stakingsdag plaats in België. Daarnaast is deze maand in onder andere Frankrijk, Spanje en Duitsland ook al actie gevoerd vanwege de dalende koopkracht en de stijgende energieprijzen. Ook in Griekenland wordt momenteel geprotesteerd door verschillende vakbonden.
