
De laatste Franse troepen van die missie vertrokken in augustus na negen jaar uit Mali. Macron wil hun inzet omvormen tot een internationale missie in de Sahel-regio waarvan het Franse leger vanuit Niger de ruggengraat moet vormen.
Lees ook| Washington wil met driedaagse top Afrikaans terrein terugwinnen
Hoe de operatie eruit komt te zien en hoe het verder moet met de huidige Franse militaire bases in de Sahel en West-Afrika wordt de komende maanden besproken met 'onze Afrikaanse partners, onze bondgenoten en regionale organisaties', aldus Macron bij de presentatie van de nieuwe Franse defensiestrategie. De eerste gedachtewisselingen beginnen over een paar dagen. Macron pleit ervoor om missies in de tijd af te bakenen.
Lees ook | Russische olievlek in Sahel wordt groter
Barkhane
Het einde van operatie Barkhane heeft geen onmiddellijke gevolgen voor de Franse militaire aanwezigheid in de Sahel. Die bestaat uit ongeveer 3000 soldaten in Niger, Tsjaad en Burkina Faso. Zij blijven strijden tegen jihadistische groeperingen die banden hebben met al-Qaeda of Islamitische Staat.
Staatsgrepen in Mali, Tsjaad en Burkina Faso hebben de banden van Parijs met deze voormalige Franse koloniën ernstig onder druk gezet. Parijs heeft te maken met een steeds vijandiger wordende Afrikaanse publieke opinie. Rusland speelt hierop in door zijn invloed te vergroten, onder meer door het inzetten van huurlingenleger de Wagner-groep.